Невенът е пръв помощник в грижата за здравето и красотата

2015-03-25 17:02:00
Невенът е пръв помощник в грижата за здравето и красотата
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво знаеш за цветето невен? Вероятно си го виждала много пъти, но не си се замисляла, че то може да ти помогне в борбата за красиви кожа и коса? Всъщност това е оранжево цвете, което ни радва през цялото лято, но рядко привлича вниманието ни. Вероятно това не е най-красивото или екзотично цвете, но то притежава уникална сила – лекува.

 

Невенът съдържа каротиноиди (каротин, ликопен, рубиксантин и цитраксантин), които са отговорни за оранжевия му цвят. Също така те допринасят за слънцезащитните и заздравяващи свойства. Освен това невенът съдържа плодови киселини, смоли и фитонциди, които имат антибактериално действие. Стъблата и листата също имат лечебни свойства. Те съдържат вещества, които действат противовъзпалително.

 

Още от дълбока древност невенът е познат на човечеството като най-ценна билка. Използван е предимно за лечение на труднозаздравяващи и инфектирани рани, както и при кожни заболявания. Той се използва широко днес, както в медицината, така и в козметиката.

 

Мехлемите, съдържащи невен, са много подходящи при кожни възпаления и екземи. Те бързо успокояват раздразнената кожа, като я омекотяват и неутрализират неприятното усещане. Също така имат антибактериално действие. Препоръчва се при ухапвания, ужилвания и изгаряния. Наранената кожа ще заздравее по-бързо, ако нанасяш тънък слой мехлем вечер, преди да си легнеш.

 

Маслото, извличано от листенцата на невена, има противовъзпалително, антибактериално и успокояващо свойство. То може да се използва за разкрасяване, също и за първа помощ при контузии, като изгаряне. Ако имаш суха кожа, маслото от невен е за теб. То хидратира чудесно кожата, предпазва от бръчки и регенерира увредената кожа. При акнетична и проблемна кожа, маслото от невен е много подходящо. То помага на възпалените зони да се успокоят и пъпките намаляват.

 

Невенът предпазва и от слънцето. Можеш да потърсиш слънцезащитен лосион за тяло с екстракт от невен. Такъв продукт ще ти помогне да запазиш кожата си здрава, ще те предпази от изгаряне и увреждане на кожата. Не бива да забравяме и свойствата на невена да омекотява и успокоява. Изравнява тена, защитава кожата от преждевременно стареене, увеличава производството на колаген и е полезен при борба със стриите.

 

Невенът хидратира сухата и безжизнена коса, придава блясък и успокоява чувствителния скалп.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия