Лавандулата и лечебните ѝ свойства

2014-08-29 17:01:00
Лавандулата и лечебните ѝ свойства
Снимка: freedigitalphotos.net

Харесва ли ви миризмата на лавандулата? Тя е специфична и най-често хората или я обожават, или я ненавиждат. За първия тип, тази статия ще е изключително полезна, защото ще разгледаме полезните свойства на това вълшебно растение.

 

Лавандулата е храст, който произхожда от Средиземноморието. Той е вечнозелен, има сребристи листа.  Лечебната му сила идва от цветовете и може да бъде съхранена по няколко начина. Най-популярният е чрез извличане на етерично масло. Произвежда се също и лавандулова вода, която се използва в козметиката. Също така можете да изсушите билката в домашни условия.

 

Какви са свойствата на лавандулата? На първо място трябва да отбележим, че тя има антибактериално действие. Действа отлично срещу бактерии, гъбички и вируси. Не бива да се използва в чист вид, а само прибавена към крем/мехлем.

 

Етеричното масло от лавандула може да ви спаси от страданията при изгаряне, дори при слънчево такова. Действа многостранно, успокоява кожата, предотвратява появата на мехури. Антибактериалното действие спира микробите и така кожата не се инфектира, ускорява се зарастването.

 

Лавандулата успокоява. Тя е известна с това свое качество и определено има защо. Успешно може да се пребори с нервност, стрес, безсъние, главоболие, сърцебиене, менструални болки, особено когато проблемите са хронични и не се влияят от медикаментозно лечение.

 

 

Лавандуловото масло успокоява и ухапвания от насекоми, също така предпазва от тях. За щастие, употребата на етеричното масло няма никакви странични ефекти.

 

Лавандулата е честа съставка в козметичните продукти, не само заради приятната си миризма. Тя е чудесно средство за борба с акне, косопад и пърхот. Помага за възстановяването на кожата и регенерирането на кожните клетки.

 

Можете да използвате лавандулова вода за почистване и тонизиране на кожата на лицето. Също така е чудесна добавка към различни маски, например с хума – подсилва противовъзпалителното действие и почиства лицето.

 

Активните му фини съставки неутрализират токсините. Спасява от белези от акне, стрии, слънчево изгаряне. Намалява болката при мигрена, ревматизъм, възпаление на ушите.

 

Няколко капки лавандулово масло, втрити върху слънчевия сплит, или студен компрес на челото или тила с вода и 5 капки лавандула свалят напрежението при умствена умора, помагат срещу сърцебиене, раздразнителност, страх, пристъпи на паника.

 

Според езика на цветята лавандулата също има свое тълкувание. Растението е символ на отдадеността, предаността и съпричастието. Асоциира се с невинност и непорочност. Смята се, че носи късмет, затова е предпочитана като подарък. Говори се, че предпазва от завист и зли сили. Подарява се и на двойка влюбени като пожелание за семейно щастие.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия