Да поговорим за напитките и диетите [част първа]

2015-03-19 17:25:00
Да поговорим за напитките и диетите [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Някои хора подценяват важността на напитките, когато стане дума за отслабване. Всъщност напитките могат да ти донесат много излишни калории, дори без да осъзнаваш, че ги поглъщаш. Затова има напитки, които трябва да ограничиш, както и такива, които можеш да консумираш спокойно. Кои напитки вредят на диетата ти?

 

Газирани напитки. Тук включваме колата и всички останали газирани вкусотии, които обожаваш. Проблемът е, че това са празни калории, от които нямаш никаква нужда. Повечето такива напитки имат много захар или дори по-лошо – изкуствени подсладители. Ако искаш да отслабнеш, трябва да спреш тези напитки, като не бива да забравяш, че те спомагат и образуването на целулит.

 

Вода. Тя е идеален заместител на газираното. Някои хора са свикнали да пият нещо, докато са пред компютъра, докато обядват или просто за освежаване. Замени газираните напитки с вода. Тялото ти има нужда от хидратация и трябва да пиеш минимум 2 литра на ден. Разбира се, препоръчителното количество се увеличава в топлите дни и в дните, когато спортуваш. Пиенето на повече вода забързва метаболизма и пречиства тялото от токсините.

 

Плодови сокове. Тук става дума за готовите сокове, които можеш да си купиш в кутия. Те са пълни с консерванти, захар и подсладители. Най-често съдържанието на плодовете е много малко и е далеч дори до 50%. Тези сокове са вредни, защото имат много калории, а не ти дават никакви нутриенти.

 

Фреш от плодове или зеленчуци. Можеш да замениш вредните готови сокове с фреш. Все по-модерни стават фреш баровете, които предлагат прясно изцедени сокове от различни плодове и зеленчуци. Те са много добър и полезен заместител на готовите сокове. Трябва да имаш предвид, че зеленчуците имат много по-малко калории от плодовете. Например чаша портокалов сок съдържа 122 калории, докато чаша доматен сок има само 41 калории.

 

Смути. Смутито е малко спорно, защото много зависи как се прави. Всички знаем, че то е вкусно и здравословно, но ако си на строга диета трябва да внимаваш какво слагаш. Пример за това е бананът. Той е калоричен плод, който можеш да пропуснеш и да замениш с ягода, киви или горски плодове. Хубаво е да внимаваш и с млякото, вземи обезмаслено и пропусни сметаната/сладоледа.

 

Мляко. То също е спорно, защото много голямо значение има какъв продукт си купуваш. Домашното, необезмаслено мляко съдържа много мазнини. Освен това в млякото има лактоза, която е вид глюкоза. Нейното съотношение с протеина е почти 50:50. Най-добре е да си купуваш мляко с по-нисък процент масленост и обогатено с калций.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия