Всичко, което е добре да знаеш за брекетите [част първа]

2015-03-10 16:59:00
Всичко, което е добре да знаеш за брекетите [част първа]
Снимка: unrealitytv.co.uk

Голяма част от тийнейджърите носят брекети или шини, за да изправят зъбите си и и да се сдобият с правилна захапка и красива усмивка. Определено не е лесен избор да си поставиш брекети, защото веднъж направиш ли го, ще трябва да изчакаш няколко години, преди да ги премахнеш. Шините може да се махат постоянно, като доста младежи го носят само нощно време, докато спят, защото не искат да се показват на приятелите си с метални неща по зъбите.

 

Не всеки, който има криви зъби, може да носи брекети, защото те натоварват периодонтиума, а ако той е слаб по рождение или заради заболяване, допълнителното натоварване може да доведе до разваляне на зъбния ред и загуба на зъби. Хората, които са предразположени към развитие на кариес, трябва много добре да се грижат за устната са хигиена, когато имат брекети, защото остатъците от храна по тях със сигурност ще доведат до образуването на кариес. А миенето на зъби с брекети не е никак лесно. Доста хора, които са носили дълго време брекети, след тяхното отстраняване започват дълъг курс за лечение от кариери, а някои стигат дори до поставянето на импланти.

 

Най-често задаваните въпроси:

 

Кога могат да се носят брекети? - обикновено те се носят от тийнейджърите, но се срещат и при по-възрастни хора, които по една или друга причина не са носели, докато са били в пубертета. Имай предвид, че процесът при тийнейджърите за изправяне на зъбите е по-бърз и ефективен, отколкото при по-възрастните мъже и жени.

 

Боли ли? – не боли, но ще имаш нужда от време, за да свикнеш с тях. Лигавицата на устата е изключително нежна и в началото определено ще ти бъде дискомфортно.

 

 

Развалят ли емайла? - по принцип не би трябвало, но не е изключено да възникнат проблеми заради неправилна устна хигиена или некачествен материал. Затова трябва да се довериш на добър ортодонт, който няма да ти създаде излишни проблеми.

 

Какво може да се яде? - няма проблем да ядеш всичко, но трябва да внимаваш с твърдата храна и продуктите, които могат да останат в ортодонската конструкция. Препоръчително е да избягваш консумацията на жилаво месо, твърди бонбони, близалки и ядки.

 

Какво ще стане след свалянето на брекетите? - доста хора се притесняват, че когато ги махнат, зъбите ще се върнат обратно. Това, разбира се, няма да стане, ако всичко е минало добре. След като бъдат отстранени брекетите, ще трябва да ходиш известно време с ретайнер – това е апарат от сплав, който се фиксира от вътрешната страна на зъбите. Прозрачната пластина е добре да се носи цял живот, но само нощно време.

 

Как работят брекетите? - първите „брекети“ са се появили през 1776 година. Техен изобретател е основателят на стоматологията Пиер Фошар. Той привързвал всеки зъб с тел от сплав към метална дъга, разположена на външната страна на зъбите. Тази конструкция излизала от устата и пречела на нормалното говорене. В следващите 250 години дизайнът на брекетите се изменил, но принципът си останал същият.

 

Как се поставят брекетите? - ортодонтът планира траекторията на изравняване на зъбите, фиксира брекетите с лепило върху външната или вътрешната повърхност на зъбите. В улея се поставя ортодонтската дъга, която запазва формата. Под въздействието на температурата във вътрешността на устата конструкцията се стреми да заеме формата, която от по-рано лекарят е програмирал. Лечението се започва с тънка дъга, след това се поставя по-плътна, а накрая се завършва със стоманена лигатура.

Дъгата може да се съедини по различни начини с брекетите. Най-често се използва лигатурният, въпреки че е остарял като метод. При него ортодонтът стяга дъгата, като сам определя тактилно степента на напрежение, което повишава риска от лекарска грешка. Саморегулиращите се брекети имат огромно преимущество за точното разпределение на разтягането. Движението, което е свързано с дъгата, става автоматично, което може да съкрати лечението да 8-10 месеца.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия