Митове за шините (брекетите)



Слагането на брекети на зъбите често се случва по време когато се стремите да се харесате най-много на околните, да сваляте гаджета (независимо от какъв пол сте).

2008-11-13 00:00:00
Митове за шините (брекетите)

Слагането на брекети на зъбите често се случва по време когато се стремите да се харесате най-много на околните, да сваляте гаджета (независимо от какъв пол сте). И изведнъж някой си зъболекар ви казва, че трябва да сложите брекети. Метал по зъбите... ужас. За да вземете по-лесно своето решение ние ще ви дадем малко повече информация.

Мит: Шините са грозни.
Да. Шините, които се слагат и махат когато вие пожелаете са грозни. Но брекетите, които са перманентно закачени за зъбите ви в продължение на месеци могат да бъдат направени така, че почти да не се забелязват; да не говорим, че можете да изберете цвета им и не на последно място са много по-силни и ще ги носите много по-кратко.

Мит: Със шините не мога да се целувам
Това изобщо не е вярно. Хората, които са се целували с хора със брекети споделят, че нямат никакъв проблем с това.

Мит: Ще изглеждам зле, грозен(а) и т.н.
Да, ако си сложите от старите шини ще изглеждате зле, но с брекетите - не, защото са подредени. Освен това, щом се е наложило да носите брекети - вие така или иначе имате проблем, който ви притеснява. Често кривите зъби водят до кървене на венците, което пък гарантира лош дъх в устата. Така, че имате избора - да имате шини в устата за около година и нещо, но после да имате перфектната усмивка или да имате лош дъх и криви зъби цял живот :)

Мит: Ужасно боли да носиш брекети.
Това е мит, който се подсилва дори от стоматолозите по незнайни причини. Фактът е, че болката е средна до приятно-гъделичкаща през първите 3 дни. Всеки път когато ви се смени дъгата (а това става веднъж на 2 месеца) има подобен период. Добрата новина обаче е, че тези болки стават все по-слаби с всяка смяна.

Мит: Не мога да се храня нормално
Това е така първите 3 дни, след което се свиква. Когато имате нова пломба, или изваден зъб също чувствате този дискомфорт на нещо непознато в устата си. Разбира се има ограничени храни като ядки например, но всичко спира до тук. Дори има една забавна част. За първи път ще чуете стоматолог да ви насърчава да ядете сладолед. Защо? Металната дъга, която свързва брекетите на всички зъби се стяга при рязко изстудяване. Така ако ядете сладолед или пиете ледена вода ще усетите едно силно пристягане в зъбите, което допълнително подпомага процеса на разместване на зъбите. Добре е да знаеш, че имаш макар и малък контрол над ситуацията.

Мит: Трябва да нося брекетите 2-3 години.
Не винаги е така. Принципно всеки ортодонт фиксира 2 години като период като обикновено нещата стават по-бързо особено ако нямате много криви зъби. От опит ще споделя, че моите ужасно криви зъби бяха фиксирани само за 9 месеца (но се скъсах да ям сладолед:)

Сега вече можете да вземете нещата в свои ръце и да направите правилния избор дали да поставите брекети сега или след 5 или 10 години, но бъдете сигурни - имате ли нужда от брекети - ще ги поставите независимо от възрастта. Автор: Александър Ненов

КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия