Нова мода – фалшиви брекети

2013-03-28 23:59:00
Нова мода – фалшиви брекети
Снимка: sxc.hu

Живеем във времена, в които понякога просто не можем да разберем модните тенденции. Поредното доказателство за това е новата мода, набираща сила в азиатските страни – носенето на фалшиви брекети, пише OddityCentral.

 

Докато у нас, а и на много други места по света, тийнейджърите се притесняват от брекетите в устите си и всячески се опитват да прикрият, че носят такива, използвайки по-естетичните им варианти, за индонезийските, китайските и тайландските младежи това далеч не е повод за притеснение. Дори напротив – брекетите за тях са символ на богатство и престиж.

 

 

В Банкок например ортодонтското лечение е на цена от около 1200 долара. Това е сума, която само заможните семейства могат да си позволят. Ето защо, да носиш брекети в Тайланд е индикатор за принадлежността ти към по-горна обществена прослойка.

 

Както и сами можете да се досетите, не са малко тийнейджърите, които искат да бъдат възприемани от останалите като по-заможни, отколкото реално са. Именно това е причината за появата на фалшивите брекети, превърнали се в истинска мода сред младежите в азиатските страни.

 

В Индонезия фалшивите брекети се продават буквално навсякъде в най-различни цветове и варианти. Тяхната средна цена е около 100 долара. Почти всеки салон за красота предлага слагането им, при това на символична цена. Фалшивите брекети в страната са модерни не само сред младежите, но и сред техните родители.

 

В Тайланд само до преди около 3 месеца ситуацията бе същата. След два смъртни случая, дължащи се на вредните вещества, от които са направени някои некачествени фалшиви брекети, правителство наложи забрана за производството, внасянето и разпространението на подобна ортодонтска техника. Това обаче, вместо да постигне елиминирането на фалшивите брекети, доведе до разрастване на продажбите им на черния пазар. Нещо повече – новият моден аксесоар се превърна в още по-притегателен за тийнейджърите-бунтари.

 

А вие все още ли се срамувате да носите брекети?

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия