Как да се отървеш от мазната кожа

2015-03-08 12:03:00
Как да се отървеш от мазната кожа
Снимка: freedigitalphotos.net

Почти всеки тийнейджър има проблем с кожата на лицето. Пубертетът е времето, в което растеш и се развиваш много бързо. Тогава тялото ти преминава от детско в мъжко или женско, благодарение на хормоните. Но докато хормоните се регулират, най-често водят до мазна кожа и акне. Те отминават с пубертета, но е хубаво да полагаш грижи за кожата си. Така тя ще изглежда много по-чиста и поддържана. Как?

 

Почистване. То е ключово при мазната кожа, защото излишният себум придава мазен вид, запушва порите и спомага образуването на пъпки и черни точки. Трябва да миеш лицето си сутрин и вечер с почистващи продукти за мазна кожа. Това може да е продукт под формата на пяна или гел. Не пропускай миенето на лицето ти, защото кожата има нужда от отстраняване на замърсяването. Избягвай продуктите, съдържащи сапун, защото те дехидратират кожата.

 

Спортувай. Може да се учудиш, но спортът може да направи кожата ти по-красива. Той подобрява кръвообращението, изхвърля токсините и отпушва порите на кожата. Така прочистваш цялото си тяло, а кожата става по-чиста и красива.

 

Хума. Хумата е едно от най-прекрасните средства за разкрасяване, дадени ни от природата. Тя е изключително евтина и е напълно безвредна, не провокира раздразнения и алергии. Можеш да си правиш всяка седмица маски с хума и кисело мляко. Те много добре абсорбират мазнината от кожата и я оставят дълбоко почистена. Ако имаш мазна коса, можеш да използваш хума вместо шампоан.

 

Използвай козметика на водна основа. Остави по-мазните кремове и други продукти за хората със суха кожа. На теб ти трябва козметика на водна основа. Това не означава да не използваш крем за лице, напротив, важно е да хидратираш кожата си. А когато излизаш навън можеш да нанасяш матираща пудра, която да абсорбира ненужната мазнина.

 

Не прекалявай с ексфолирането. Сухата кожа трябва да се ексфолира по-често от мазната, за да се премахнат мъртвите клетки и излющената кожа. При мазната не е толкова наложително и можеш да нанасяш ексфолиант и през 10 дни. Трябва да внимаваш, ако кожата ти е раздразнена и възпалена, защото тогава не е препоръчително да се ползва скраб.

 

Консултирай се с дерматолог. Ако имаш сериозни проблеми с кожата и акнето, консултирай се със специалист. Дерматологът може да ти назначи лечение или специална козметика, която да е подходяща за твоята кожа. Ако прецени, може да те препрати и при гинеколог, който да ти изпише хормонална терапия.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
desi_dm
преди 8 години

Хумата съм я пробвала и помага при мазна кожа. Освен това я прави много мека и приятна на допир.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия