Какво може да предизвика главоболие

2015-02-28 13:30:00
Какво може да предизвика главоболие
Снимка: freedigitalphotos.net

Колко често се случва да те боли глава? Главоболието е един от най-големите проблеми на съвременните хора, защото има много фактори, свързани с модерния начин на живот, които отключват болките в главата ни. Понякога не се замисляме как сами предизвикваме тази болка, а болкоуспокояващите не са най-доброто решение как да се отървем от непоносимото усещане. Какво може да предизвика главоболие?

 

Времето. Рязката смяна на климата при пътуване или смяната на сезоните може да предизвика главоболие. Това се случва особено често, когато има резки температурни амплитуди. Дори 10 градуса надолу или нагоре, могат да отключат болката в главата. Също така слънцето, високата влажност, атмосферното налягане, дъждът и мъглата могат да доведат до главоболие.

 

Силни миризми. Дори приятните силни миризми могат да отключат главоболие при някои хора. Трудно е да се каже защо се получава така, но е факт, че може да те заболи глава, дори ако прекалиш с парфюма. Някои ароматизатори са доста силни, затова ако си по-чувствителен/на към миризми, избягвай да слагаш такива „освежители“ в стаята си.

 

 

Аксесоари за коса. Замисляш ли се, че любимият и ластик за коса или шапката, която обожаваш, могат да ти донесат главоболие? Всъщност стегнатата конска опашка не е полезна нито за косата, нито за главата. Прекаленото опъване на косата може да доведе до отскубване на много косми, както и на нарушаване на кръвообращението. Същото важи и за стегнати шапки, диадеми, ленти, които се носят по-дълго време.

 

 

Лоша стойка. Повечето хора имат лоша стойка и затова допринася заседналия начин на живот и работата пред компютър. Трябва да си изградиш навици как да седиш на бюрото си. Намести удобно стола, седни в правилна позиция, а не се изгърбвай и се опитай да не създаваш напрежение във врата. Оправи стойката си и ще имаш по-малко проблеми с главоболието.

 

Червено вино. В червеното вино няма нищо лошо, но то може да доведе до главоболие, дори да не прекаляваш с употребата. То съдържа тирамин, флавоноиди и други съставки, които водят до главоболие. Не е ясно как и защо тези съставки влияят, но се смята, че се променя нивото на серотонина в мозъка, което влияе на болката в главата.

 

Пропускане на хранене. Гладът може да доведе до главоболие, особено ако изпуснеш хранене. Проблемът е в промяната на кръвното налягане. Старай се да не пропускаш хранения, а да си създадеш режим. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия