Какви могат да бъдат причините за главоболието?

2014-04-26 14:36:00
Какви могат да бъдат причините за главоболието?
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора се оплакват от болка в главата и нямат идея защо им се случва това. Болката в главата не е безпричинна, но младежите не си обръщат особено внимание. Има много причини, поради които да те боли и сега ще ти посочим най-често срещаните.

 

Преумора. Ако системно не си доспиваш, тренираш, ядеш малко и когато имаш време, а вършиш много задачи през деня, това е причина да имаш главоболие. Тялото ти не е свикнало на такъв режим и по този начин ти казва, че нещо не е наред. Опитай се да си дадеш почивка и да не се преуморяваш.

 

Стрес. Ако си в труден период, имаш проблеми в семейството, с гаджето или в училище, вероятно си под стрес. Ако скоро ти се е случило нещо лошо и се чувстваш зле, това е много вероятна причина да те боли глава. Притеснението и лошите емоции се отразяват пагубно на организма, особено в пубертета. Споделяй повече с приятелите си и се опитвай да се разсейваш от проблемите.

 

Проблеми със зрението. Сигурен/на ли си, че виждаш добре? Без значение дали носиш очила, или не, може да те боли глава, защото не виждаш добре. Ако до сега не си носил/а очила, но системно те боли глава, най-добре е да отидеш на офталмолог, за да провери дали всичко с очите ти е наред. Ако вече е констатирано, че имаш разстройства в зрението, отиди на лекар, за да провери дали диоптрите ти не са се покачили.

 

 

Проблеми със съня. Ако не можеш да спиш, сънуваш кошмари или нямаш време за сън, вероятно това е причината за главоболието ти. Сънят е много важен и тялото ти страда, че не спиш пълноценно. Ако кошмарите или безсънието се задълбочават, най-добре посети своя лекар. Ако не спиш, защото нямаш достатъчно време, организирай делника си по-добре, за да намираш време за всички дейности.

 

Дехидратация. Това е друга причина за главоболието. Може да ти звучи несериозно, но водата е много важна за човека. Ако в последно време не пиеш достатъчно течности или си се дехидратирал/а по някаква друга причина, опитай се да пиеш повече вода. Оптималната дневна доза е около литър и половина.

 

Секс. Някои хора се оплакват от силна болка в главата след секс. Изследванията сочат, че това се случва при млади хора в диапазона 17-35 годишна възраст. Причините не са изяснени все още, но учените предполагат, че болката се дължи на промяната в кръвното налягане по време на възбудата и половия акт.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия