Какво да правиш, ако диетата, на която си, не дава никакъв резултат?

2015-02-24 12:59:00
Какво да правиш, ако диетата, на която си, не дава никакъв резултат?
Снимка: Dreamstime

Да си на диета определено не е готино нещо, но да си на диета, без това да дава резултат е направо убийствено. Хубаво е човек да не е на диети постоянно, а да промени хранителния си режим и да го направи здравословен в дългосрочен план. Така ще се отървеш от излишните килограми и няма да се сдобиеш с често срещания йо-йо ефект.

 

Хората, които искат да отслабнат, обикновено минават на диета, при която намаляват калориите и увеличават физическата активност. Според доста специалисти обаче това начинание е обречено на провал и не дава така желания ефект.

 

 

Калориите са свързани със свалянето на мазнини, но те са важни и за доброто ни здраве. Затова не бива да се намаляват прекалено много и човек да седи гладен. Голямото ограничение на калоорите за дълъг период от време, забавя метаболизма и хипоталамусът, който отговаря за регулиране на теглото. С времето той ще се приспособи към малкото количество калории, което приемаме, и ще спрем да отслабваме. Това пък ще доведе до промени в хормоните, като понижение на лептина или повишаване на кортизола, което още повече ще затрудни отслабването.

 

В същото време човек започва да се чувства уморен, няма достатъчно енергия за елементарни ежедневния дейности, камо ли за спортуване. А отслабване без спорт не е никак добра идея.

 

Когато човек известно време е на диета и след това я изостави, защото тя не дава така желания резултат, обикновено се появява йо-йо ефектът. Килограмите се възвръщат, като се добавят няколко отгоре. И така след всяка диета. И вместо човек да се вталява, той започва да става все по-дебел и по-дебел, защото се връща към старите си вредни хранителни навици, но с по-бавен метаболизъм.

 

За да не се стига до това, трябва да обърнеш внимание на няколко неща:

 

Тренирай редовно – упражненията са полезни както за здравето, така и за външния вид. Затова е добре да си създадеш програма за тренировки, която да следваш и да практикуваш редовно. Ако не можеш да го направиш сама, отиди в някоя фитнес зала и помоли фитнес инструкторът да ти помогне. За да има резултат от тренировките, упражненията трябва да са съобразени с възможностите, които имаш.

 

Научи се да се храниш правилно - това не означава да ядеш малко, а да се храниш редовно и по малко. Затова промени хранителните си навици. Наблегни на консумацията на плодове и зеленчуци, забрави за тестените изделия, сладкишите, алкохола и мазните храни. Не пропускай закуската и се храни често, но в малки количества.

 

Не губи мотивация – за да достигнеш така желаните резултати, трябва да имаш положителна нагласа и да вярваш, че ще успееш. Дори околните да те убеждават, че няма смисъл да се лишаваш от сладките изкушения, които са витрината в любимото ти кафене, не ги слушай. Храни се здравословно, спортувай редовно и в съвсем скоро време ще се радваш на новата си фигура.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
today_was_a_charytal
преди 9 години

Бих желала да кажа, че това да се набляга на плодове и зеленчуци е грешно.Не казвам да се тъпчем с *** и теста, но казвам, че през зимата зеленчуците охлаждат тялото, а плодовете (без значение от сезона) вдигат инсулина както и фрешовете.За това е добре това да не е основното ни ядене.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия