Какво да НЕ правиш, за да имаш здрава и красива коса

2015-02-16 14:13:00
Какво да НЕ правиш, за да имаш здрава и красива коса
Снимка: thinkstockphotos.com

Всяко момиче иска да има дълга и здрава коса. Някой девойки са по природа надарени с красиви и здрави гриви, а други трябва да полагат допълнителни усилия и да внимават как третират косата си, за да ѝ се радват. Има доста неща, които увреждат косата – често изправяне с преса за коса, боядисване, сушене, ресане и прекалено често миене. Ти може да си мислиш, че се грижиш за косата си, като често я миеш и сресваш по 100 пъти на ден, но всъщност ѝ вредиш. Виж кои са най-често допусканите грешки при грижата за косата:

 

Ресането – бабите твърдят, че косата трябва да се сресва 100 пъти дневно, за да бъде здрава и красива. Истината е, че прекомерното ресане води до разрушаване на кутикулата на косъма и косата започва да цъфти и да се къса. Още по-големи вреди се нанасят, когато косата се реши, още докато е мокра.

 

 

Боядисването – естественият ти цвят ти е омръзнал и искаш да разнообразиш с някакъв друг. Това може да стане като си боядисаш с косата. Единият вариант е да заложиш на къна, която хем ще промени цвета на косата ти, хем ще я направи по-здрава и блестяща. Другият е да опиташ с безамонячна боя, която е по-щадяща, а третият е да използваш обикновена боя, но да подхранваш косата си с подходящи маски, серуми и ампули. Но каквито и продукти да слагаш на косата ти, тя ще бъде много по-здрава, ако не я боядисваш.

 

Използването преса или маша - за да има някакъв ефект от тези уреди, те трябва да вдигнат достатъчно висок градус. А горещото определено не е полезно за косата. Също така има вероятност да увредиш косата си, ако задържаш прекалено дълго пресата или машата върху нея. В никакъв случай не третирай косата си, докато е мокра, защото може да я съсипеш.

 

Използването на сешоар – повечето хора не знаят как правилно да използват сешоара, така че да не увреждат косата си. Директното насочване на горещата струя води именно до това, особено ако едновременно с това използваш и метална четка. Ако от известно време сушиш косата си неправилно и си забелязала, че тя е увредена, може да ѝ помогнеш като смениш техниката на сушене, използваш редовно маски и балсами и я подстрижеш малко.

 

Ежедневното миене – не е нужно да миеш косата си всеки ден, за да бъде здрава, красива и чиста. Кофьорите препоръчват това да става през няколко дни, защото колкото по-често я миеш, толкова по-мазна става. За да не ѝ вредиш излишно, използвай сух шампоан.

 

Връзването на опашка – ако често връзваш косата си прекалено стегнато на конска опашка, рискуваш да си причиниш алопеция – косопад от хронично напрежение върху косата. Разнообразявай визията си, като от време на време си връзваш косата, но никога не го прави прекалено стегнато.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия