Какви са тайните на красивата и здрава коса?

2014-02-27 12:30:00
Какви са тайните на красивата и здрава коса?
Снимка: freedigitalphotos.net

Всяко момиче иска да има красива коса. За да бъде красива, тя трябва на първо място да е здрава. Дори да нямаш най-гъстата и перфектна грива, ако се грижиш за нея, тя ще ти се отплати като стане по-красива. Сега ще ти дадем няколко съвета как точно да поддържаш това богатство.

 

Силикон за слабата и тънка коса. Тънка, безжизнена коса, това е често срещано явление. Тежките балсами няма да се справят и косата ти може да изглежда мазна. Най-добре е да използваш продукти със силикон, които ще покрият космите с тънък филм. Така косата ти ще изглежда плътна и тежка.

 

 

Яж риба и ядки и ще имаш здрава коса. Разбира се, ядките и рибата са полезни не само за косата. Особено в годините на пубертета трябва да се храниш здравословно и да си набавяш всички необходими витамини и минерали. Рибата и ядките (орехите например) съдържат омега-3 мастни киселини, които са у изключително полезни за косата и кожата. Не отслабвай прекалено и не прави тежки диети, това ще се отрази на косата ти и може да я съсипеш.

 

Термозащита. Ако често използваш маша или преса, най-вероятно косата ти става изгорена в краищата, те се съсипват, късат се и стърчат. Това е, защото топлинната обработка уврежда косъма. Използвай винаги продукти, които защитават косата от топлинна обработка, когато използваш преса, маша или сешоар.

 

Пърхот и масла – не. Пърхотът не е суха коса. Няма как да го излекуваш с масла. Това е проблем, който засяга не косата, а скалпа. Ако слагаш масла върху пърхота, ще стане по-зле. Най-добре си купи специализиран шампоан против пърхот и го ползвай редовно. Ако не се подобряваш, посети дерматолог.

 

Не прекалявай с четката и гребена. Не вярвай в мита, че трябва да прекарваш гребен през косата си по сто пъти дневно. Това не е полезно, по-скоро може да ти навреди. Прекалено много ресане може да накъса косата ти, а това е доста неприятно. Никога не се реши, докато косата ти е мокра, защото така се къса повече.

 

Гребенът, далече от къдриците ти. Къдравите коси са по-склонни да се късат и да са сухи и безжизнени. Ако прекарваш гребен през къдравата си коса можеш да я увредиш, да съсипеш къдриците си и да развалиш начина, по който тя изглежда. Слагай специален балсам, който ще оформи къдриците ти или използвай масло от макадамия, жожоба или арган.

 

Избягвай боядисването. Дори да си брюнетка, която цял живот е искала да бъде блондинка, или обратното, не поемай риска да съсипеш косата си. Най-добре е ако се боядисваш, да смениш цвета си с три тона, не и повече. Ако от кестенява, се направиш руса, това може да увреди много косата ти, тя да стане безжизнена и изгорена.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия