Няколко правила за здрава и красива коса [част първа]

2014-04-11 15:19:00
Няколко правила за здрава и красива коса [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Косата е отражение на вътрешното ни състояние. Ако си здрава и водиш спокоен начин на живот и се храниш балансирано, ще имаш красива и лъскава грива. Има някои неща, които трябва да знаеш, защото момичетата често правят грешки в желанието си да имат винаги хубава прическа. Сега ще поговорим какво е полезно и какво вредно за красивата коса.

 

Прическите – само за специални случаи. Някои момичета използват преси и маши всеки ден, слагат лак, пяна и други стилизанти, боядисват си косата, а след няколко месеца виждат, че косата им е изтощена и изглежда зле. Трябва да знаеш, че прическите са само за специални случаи. Те не бива да се правят всеки ден. Ако изправяш косата си не го прави често, защото топлинната обработка е много вредна. Остави пресите и сешоарите, за по-специалните дни.

 

 

Ежедневна визия. Лаковете и другите стилизанти са вредни за косъма, защото го накъсват и го правят много слаб, не му позволяват да диша. Избери някоя подходяща за теб прическа, която е лесна за правене и не е свързана с топлинна обработка. Ежедневната ти визия няма нужда от специални прически. Например, ако не харесваш бритона си и го оформяш с преса, за да стои добре, просто го хващай с фиба. Така няма да го гориш и пак ще изглеждаш супер. Ако си правиш букли с маша, можеш да избегнеш горенето като си правиш плитки.

 

За да не ставаш много ситно къдрава, най-добре сплети косата си на една плитка. Ако искаш цялата ти коса да е начупена/къдрава, сплети си плитка тип „рибена кост". Ако искаш само краищата да са по-оформени, сплети си една обикновена плитка.

 

Пяната също е много вредна за косата и ако я ползваш често косъмът ти ще се увреди. Има по-лесен начин, а ефектът е страхотен. Остави косата си да изсъхне, но не докрай. Сложи по дължината някое от следните масла: от жожоба, арган, бадеми, макадамия, кокос. Те са изключително полезни за косата и не я увреждат по никакъв начин. Сложи обилно и сплети плитката. Можеш да си легнеш така и на сутринта, когато я разплетеш, ще имаш красиви и оформени къдрици, които ще стоят поне няколко дни.

 

Прави си маски. Косата има нужда от грижа, която включва повече от балсам. Прави си маски, те ще поддържат космите ти здрави и косата ти няма да се къса. Купена или домашна, няма значение, важно е да си редовна, два пъти седмично е достатъчно.

 

Не се реши, когато косата ти е мокра. Косата е много уязвима, когато е мокра и накъсването тогава е много лесно. Не реши косата си мокра, а чак, когато изсъхне. Когато си вкъщи не я връзвай на стегнати опашки или с много стегнат ластик. Хвани я небрежно с шнола, така ще е по-свободна.

 

Не се къпи с прекалено гореща вода, защото това уврежда косата. Температурата на водата трябва да бъде нито много студена, нито много гореща.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия