Как да различиш грипа от настинката

2015-02-20 18:03:00
Как да различиш грипа от настинката
Снимка: freedigitalphotos.net

През зимата почти всеки човек боледува. Тогава най-често ни хващат настинки, грип, хрема, болките в гърлото са нещо, с което сме свикнали, а чаят е неизменната напитка по това време на годината. Никой не обича да е болен, но през зимата имунитетът ни е по-слаб, а вирусите са много повече. Истината е, че грипът може да е опасен и да ни донесе куп усложнения. Трябва да си обърнеш внимание, когато усетиш, че не си добре и ти е лошо, защото най-често усложненията произтичат от неправилно лечение. Как да различиш грипа от обикновената настинка?

 

Високата температура. Грипът се отличава с рязко покачване на телесната температура. За няколко часа вирусът се разпространява в човешкото тяло и то реагира като повишава температурата. По този начин тялото ти се защитава и предпазва от вируса, като се опитва да го унищожи. При настинката може изобщо да не вдигнеш температура или тя да е малко по-висока от обичайната. При грипни състояния телесната температура може да достигне дори 39-40 градуса,която да прерасне в треска.

 

 

Болки в мускулите. Усетиш ли, че имаш болки в мускулите, макар да нямаш мускулна треска, значи нещо не е наред. Вероятно нямаш сила да се движиш, лежи ти се и усещаш силни болки в мускулите. Това определено е грип. Ако просто имаш настинка, може да се чувстваш отпаднал, но няма да имаш болки в тялото.

 

Умората може да продължи седмица, дори повече. Грипът идва бързо, атакува тялото, но може да не си отиде и със седмици. Умората, която покосява тялото, те кара да лежиш. Загубваш апетит, не ти се яде нищо, нямаш сила дори да станеш от леглото. Ако просто имаш настинка, тя ще отшуми за 3-4 дни и няма да чувстваш сериозна отпадналост.

 

Главоболието може да те подлъже. И при настинката, и при грипа, има главоболие. Съвсем нормално е да те боли главата, да чувстваш дискомфорт. Добре е да пиеш обезболяващи, за да подобриш състоянието си.

 

Болки в гърлото и хрема. Тези оплаквания също могат да бъдат объркващи. Те са характерни и за грипните състояния, и за настинките. Препоръчително е да използваш капки за нос и лекарства за гърлото. Ако не ги лекуваш, възпалението може да слезе към гласните струни и да загубиш временно гласа си или да се качи към ухото, което може да бъде опасно.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия