Как да се предпазим от грип и настинка

2014-09-29 10:19:00
Как да се предпазим от грип и настинка
Снимка: freedigitalphotos.net

Есента вече дойде, а тя носи студеното време, дъждовете, ветровете и настинките. Температурите се понижават, а още по-лошото е, че и силно се колебаят. Това означава, че един ден е топло, на следващият вали и е студено. Тези температурни амплитуди могат да ни разболеят. Прибавяме и вирусите, които ни дебнат от всякъде. Затова трябва да сме добре подготвени, ако не искаме да прекараме няколко дни в подсмърчане и болки в гърлото. Как да се предпазим?

 

Здравословна храна. Желязото е елементът, на който трябва да наблегнем през есента. Ако имате недостиг на желязо в организма, вероятно ще се разболеете по-лесно. Включете в менюто си повече риба, яйца и месо.

 

 

Чесънът се смята за „естествен антибиотик“. Той не само е безвреден, но и много полезен. Лукът също не отстъпва по качества. Най-добре е да ги консумирате сурови, за да запазите полезните им съставки. Чесънът е известен със силната си натрапчива миризма, която не го прави подходящ за ежедневна консумация. Можете да си намерите хранителни добавки, които съдържат екстракт от чесън.

 

Плодове и зеленчуци. Те са също много важни, особено богатите на витамин С. трябва да знаете, че витамин С не се синтезира сам в организма, затова трябва да се набавя с храната. Пушачите да внимават особено, защото тютюнопушенето унищожава витамин С в организма. Дори 2-3 цигари на ден могат да убият дневната доза витамин С.

 

Хапвайте портокали и лимони. Фрешът също е чудесна идея. Така ще укрепите имунната система и ще я подготвите за студените месеци. Чаят от шипки не бива да бъде подценяван, защото той съдържа повече витамин С дори от лимона.

 

Топли напитки. Забравете за студените коктейли поне до следващото лято. Сега организмът ви е податлив на инфекции, затова пийте чайове, топло прясно мляко. Ефикасни са отварите от метна, липа, боровинки и шипки.

 

Спортувайте. Не си мислете, че спортът ще ви помогне да се разболеете. Ако не се претоварвате, ще се сдобиете със здраво и силно тяло. Ако прекалявате с тренировките, вероятно организмът ви ще отслабне и лесно ще хванете настинка.

 

Хигиена. Да, колкото и да звучи банално, тя е много важна. Вирусите са заразни, предават се много лесно. Винаги сменяйте дрехите си, когато се приберете вкъщи и мийте старателно ръцете си. Като цяло мийте ръцете си по-често.

 

Не бързайте с лекарствата. Ако усетите леко неразположение, недейте веднага да се тъпчете с лекарства. Пийте много течности, витамини, хранете се добре и стойте на топло. Ако усетите леки признаци на настинка, стойте вкъщи и пийте топли напитки. Излизанията в студеното време ще влошат състоянието ви. Разбира се, ако се влошите, потърсете лекарска помощ и не прибягвайте до самолечение.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия