Какво трябва да знаеш за цистита

2015-02-03 11:01:00
Какво трябва да знаеш за цистита
Снимка: freedigitalphotos.net

Когато температурите паднат, започват настинките, гриповете и досадните мерки, които трябва да взимаме, за да не се разболеем. Навличаме се с куп дрехи, носим шалове, шапки и постоянно чуваме, че трябва „да си пазим кръста на топло“. Всъщност тези досадни мерки не са излишни. Имала ли си някога цистит? Все повече момичета споделят, че поне един път в живота си са страдали от цистит, а някои от тях повече от два пъти годишно. Циститът не е безобиден, защото може да се превърне в хронично заболяване, което не се лекува.

 

Първите симптоми на цистит са ясни и остри. Отначало усещаме, че нещо с пикочните ни пътища не е наред, защото започваме да уринираме често. Уринирането става болезнено, затруднено. Други симптоми са парене, болка, сърбеж, зачервяване, а понякога и неприятно течение.

 

 

Кои са причинители на цистита? Обикновено жените боледуват в пъти по-често от цистит, в сравнение с мъжете. Това се дължи на някои анатомични особености. При жените каналът на уретрата е по-къс и така бактериите навлизат много по-лесно. Разбира се, съществуват и други причини, като намален имунитет, венерически заболявания, уроинфекции, лична хигиена, бельо и настинка.

 

Най-честият причинител на цистит е бактерията Ешерихия коли, която нормално живее в стомашно-чревния тракт. Проблемът става сериозен, когато тя се предаде към влагалището или към пикочните пътища. Тогава причинява инфекции и цистит. Една от причините за цистита е ако редуваш анален и вагинален секс без да сменяте презерватива. Бельото също играе много важна роля, защото изкуствените материи запаряват и спомагат развъждането на бактерии.

 

Вероятно смяташ, че имаш перфектна хигиена, но помисли отново. Сменяш ли често тампоните и превръзките си, когато си в менструация? Трябва да го правиш често, за да предотвратиш разпространението на бактерии. Използваш ли сапун за интимната зона? Не бива да използваш продукти, съдържащи сапун, защото той разрушава естествената киселинност в интимната зона. Добре е да си набавиш специален интимен гел, който е съобразен с по-ниското pH на кожата там (3.5).

 

Какво трябва да направиш, ако усетиш симптоми на цистит? Задължително трябва да посетиш лекаря си. Той ще ти назначи изследвания и ако се окаже, че имаш цистит, ще ти назначи антибиотик. Добре е да пиеш повече течности, да ядеш червени боровинки и да си правиш чай от мечо грозде. След като преминеш курса на лечение, трябва отново да си направиш изследвания, за да се установи дали бактериите са напълно унищожени. Не пренебрегвай симптомите на цистита, защото ако не се лекува, възпалението може да тръгне нагоре по пикочните пътища и да получиш усложнения. Освен това, циститът става и хроничен, което означава, че не се лекува.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия