Какво трябва да знаят момичетата за интимната хигиена

2015-01-22 20:01:00
Какво трябва да знаят момичетата за интимната хигиена
Снимка: freedigitalphotos.net

Много тийнейджъри си задават въпроси за интимната хигиена. Особено деликатен е въпросът за дамите, защото те изпитват притеснение да говорят за това, но искат да се погрижат за интимната си хигиена. Момичета, има някои важни неща, които трябва да знаете. Сега ще ви разкажем повече.

 

Влагалището има свой собствен механизъм за почистване. Чували ли сте, че не бива да използвате сапун или душ гел, когато става дума за интимната зона? Всъщност, би било голяма грешка, ако използвате тези почистващи средства. Защо? Влагалището има киселинна среда, която е по-различна от тази на лицето например. Ако кожата обичайно има киселинност 5.5, то влагалището е с киселинност около 3.3. Когато използвате сапун или душ гел, вие разрушавате естествения здравословен баланс на интимната зона и създавате предпоставка за инфекции.

 

Някои хора смятат, че за интимната зона не бива да се използват никакви почистващи средства, а само вода. Това не е вярно, защото тя не може да почисти всички бактерии. Трябва да използвате специални интимни гелове, които са пригодни с киселинност, близка до тази на влагалището. Освен това, те съдържат съставки, които хидратират кожата и поддържат здравословната микрофлора.

 

Важно е да внимавате със санитарната защита. По време на менструация сте най-уязвими към инфекции. Ако използвате тампони, задължително ги сменяйте на два часа. Иначе рискувате да си докарате сериозна инфекция. Най-добре е да ползвате тампони само през първите дни на менструацията, а след това да минете на превръзки. Важно е да внимавате с ароматизираните превръзки, защото те могат да бъдат наистина вредни. Нито една миризма не е полезна за интимната зона. Заложете на нещо класическо, за да нямате проблеми: никакви миризми и памучни материи.

 

Дори да сте с ежедневни превръзки, трябва да ги сменяте през няколко часа. Дори да не сте в менструация, има риск да получите инфекция.

 

Освен превръзките, бельото също трябва да е памучно. Памучното бельо не е особено красиво и бързо губи вида си, но то попива потта и не запарява. Слагайте дантелено или бельо от изкуствена материя, само в специални случаи. Избягвайте прашките, те могат да пренесат бактерии от ануса към влагалището и да ви докарат инфекция. Важно е бельото да е от естествена материя, може да си набавите и микрофибърно такова, което изглежда добре и не запарява, но е скъпо.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия