7 важни стъпки при грижа за интимните полови органи

Интимните грижи за тялото са деликатна тема, която обаче е доста важна. Хубаво е поне няколко пъти да се проведе сериозен разговор на тази тема между майката и дъщерята. Половата система на жените е податлива на инфекции и затова е важно да се грижим

2010-10-06 15:38:59
7 важни стъпки при грижа за интимните полови органи
Интимните грижи за тялото са деликатна тема, която обаче е доста важна. Хубаво е поне няколко пъти да се проведе сериозен разговор на тази тема между майката и дъщерята. Половата система на жените е податлива на инфекции и затова е важно да се грижим правилно за нея. Вижте седем стъпки, които ако следваме, ще се радваме на безупречно здраве:

1. Младите момичета обичат да използват тампони, защото не се усещат и не се притесняват, че могат да се изцапат. Хубаво е да се ползват само първите дни от менструацията и задължително да се сменят на два часа. Ако поседят повече има опасност от размножаване на опасни микроби. Не трябва да използвате тампони, ако имате проблеми с шийката на матката и влагалището.

2. Ако използвате ежедневни превръзки, трябва да ги сменяте на четири часа, защото това, което е останало по тях, е прекрасна среда за размножаване на бактерии. Колкото повече време седи превръзката, толкова по-малко полза има от нея и е по-голям шансът да си докарате някое възпаление.

3. Не използвайте обикновен тоалетен сапун за грижа на интимните части. Неговото pH е различно от това, което е при влагалището ви. Киселиността на кожата е 5.5, а на влагалището 3.3. Има разлика в pH-то, за да може по-лесно да умират вредните микроби и в същото време сперматозоидите да се чувстват добре и лесно да намерят пътя до яйцеклетката. Обикновеният тоалетен сапун прави баланса "долу" по-алкален, а това помага на вредните бактерии да навлязат и да провокират развитието на вагинит и млечница. Затова жените трябва да използват специални средства, които прочистват, дезодорират и унищожават вредната флора.

4. Носете удобно бельо. Прашките се харесват от момчетата, но тяхната тънка ивица помага по-лесно да се пренасят бактериите от дупето към половите органи. Ако бикините, които носите, са прекалено прилепнали по тялото ви, кожата ви не получава достатъчно кислород и се нарушава кръвообращението. Бельото ви трябва да е от естествени материи - коприна, памук, лен, вълна. Бельото от микрофибър е красиво и не вреди по никакъв начин на здравето ви, но не всеки може да си го позволи от финансова гледна точка.

5. Хубаво е да се грижите за интимната хигиена поне два пъти дневно. По принцип е хубаво това да става след всяко посещение в тоалетната, но рядко имаме тази възможност, затова е хубаво да носите със себе си интимни мокри кърпички. В тях няма спирт, който да дразни лигавицата и съдържат овлажняващи растителни масла, която възстановяват киселинно-алкалния баланс.

6. Използвайте кремове за интимна хигиена, които са обогатени с антисептични добавки. Те предпазват от бактерии и сухота във влагалището и могат да се използват и като лубрикант по време на секс. Те овлажняват и омекотяват лигавицата и възстановяват нейния защитен филм. Задължително купувайте тези кремове от аптека, а не от сексшоп.

7. Превръзките, които са за употреба по време на цикъл, са с различна дебелина и дължина. На тях са отбелязани различен брой капки - 1,2,3,4,5,6. С една капка са отбелязани ежедневните превръзки, а с шест - тези, които са предназначени за употреба нощно време. През първите дни е хубаво да заложите на превръзки с 4 и повече капки, а останалите дни на такива с 2-3 капки. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия