Какво трябва да знаеш за интимната хигиена?

2013-12-31 21:54:00
Какво трябва да знаеш за интимната хигиена?
Снимка: freedigitalphotos.net

Грижата за интимните части е много важна. Няма значение дали правиш секс или не, важно е да спазваш хигиена и да си сигурна, че си здрава. Сега ще поговорим за интимната хигиена при момичетата. Някои тийнейджъри изпитват неудобство да говорят за тези неща с родителите си, а има неща, които трябва да знаеш.

 

Не употребявай обикновен сапун за интимната зона. Киселинността на кожата е 5,5, а тази на влагалището – 3,3. Това е така, защото киселата среда убива попадналите вредни микроби. Обикновеният тоалетен сапун прави „интимния" баланс по-алкален, а това отваря „вратите" за вредните бактерии, които провокират вагинит и млечница.

 

Затова използвай само специални средства, които прочистват, дезодорират и унищожават вредната флора, и премахват раздразненията на лигавицата. Не забравяй, че гелът за интимна хигиена не е предназначен за лечение на заболяванията, предавани по полов път. Ако имаш секрети, сърбеж или парене, потърси съдействие от гинеколог.

 

Взимай интимен душ минимум два пъти дневно. Ако нямаш такава възможност, запаси се с мокри кърпички, напоени с антисептичен разтвор. В кърпичките с надпис "интимни" няма спирт, който да дразни лигавицата, те съдържат овлажняващи растителни масла, успокояващи екстракти от билки и млечна киселина, която способства за възстановяването на киселинно-алкалния баланс.

 

 

Превръзките трябва да се сменят на всеки 4 часа. Това, което те са абсорбирали, е прекрасна среда за размножаването на бактерии. Колкото по-дълго стои превръзката, толкова по-малко полза има от нея и толкова по-голяма е вероятността от възпаления.

 

 

Тампони. Препоръчително е да се използват само през първите дни на менструалния цикъл и да се сменят на всеки 2 часа. Превишаването на този срок провокира сухота във влагалището и раздразнение на лигавицата, а също така бързото размножаване на опасни микроби. Веществата, които те започват да отделят, могат да попаднат в кръвоносната система и да станат причина за т.нар. токсичен шок. Тампоните са абсолютно противопоказни при заболявания на влагалището.

 

Максимално удобното бельо е залог за интимно здраве. Прашките са предизвикателни и елегантни, но тяхната тънка ивица работи като преносвач на бактериите от ануса към половите органи. Освен това ако бельото е плътно прилепнало, то прекратява достъпа на кислород до кожата и нарушава кръвообращението.

 

Бельото трябва да бъде от естествени материи – памук, лен, коприна, вълна, които абсорбират влагата, облекчават дишането на кожата и унищожават питателната среда, необходима за развитието на бактериите. Синтетичното бельо може да предизвика обриви и кожни раздразнения.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия