Плюсове и минуси на вегетарианството

2015-01-05 16:59:00
Плюсове и минуси на вегетарианството
Снимка: Dreamstime

В днешно време все повече хора се отказват от консумацията на месо по една или друга причина. Статистиката показва, че в световен мащаб има над 800 000 000 вегетарианци, като някои от тях са такива заради хуманитарни причини, а други, защото смятат, че месото е вредно.

 

Вегетарианството бива няколко вида:

 

- строги вегетарианци – те не консумират месо, риба, яйца, хайвер и мляко;

- лактовегетарианци - консумират млечни и киселомлечни продукти;

- оволактовегетарианци – консумират и яйца;

- младовегетарианци – консумират риба и бяло птиче месо;

 

Според специалистите най-полезна е оволакто-вегетарианската диета при която човек не консумира месо, но приема яйца и млечни продукти.

 

При тази диета човек си набавя нужните за организма му протеини и калций, които няма откъде да си набави, ако не консумира яйца и млечни продукти.

 

 

Вегетарианците, които ядат само плодове и зеленчуци, страдат по-рядко от хипертония, диабет и камъни в бъбреците. А и си набавят в големи количества витамини и минерали, които подобряват имунитета и помагат за предотвратяване на рак. В плодовете и зеленчуците има доста витамин С, витамин Р и бета каротин, които защитават организма от болести.

 

Според някои лекари обаче пълният отказ от месо е вреден, защото това може да доведе до анемия и дефицит на желязо. Също така в животинските храни има много протеини, минерали и мастни киселини, които предпазват от сърдечно – съдови заболявания. Когато човек не консумира месо, той не може да си набави нужните за организма му витамин D и витамин В12, които са нужни за правилното функциониране на нервната система и обновяването на кръвта.

 

Според други специалисти отказът от месо е полезен за здравето и води до дълголетие. Вегетарианците са на хранителен режим, който води до намаление на наситените мазнини, холестерола и животинския протеин и по този начин се увеличават фибрите, магнезиите, въглехидратите, фолиевата киселина и антиоксидантите като витамини С и Е. Също така вегетарианците се радват на стройна фигура и по-рядко страдат от високо кръвно налягане, диабет, рак и сърдечни болести.

 

Всеки сам решава какъв хранителен режим ще има. А и всеки организъм е различен – докато един има нужда от месо, друго се чувства по-добре без. Слушай тялото си, то ти дава достатъчно ясни сигнали от какво има нужда и какво не му действа добре.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия