Зехтинът - течното злато

2014-05-20 20:33:00
Зехтинът - течното злато
Снимка: freedigitalphotos.net

Днес ще поговорим за зехтина. Този еликсир, който природата ни предоставя, може да бъде много полезен и ви съветваме да не се отказвате от него, дори когато сте на диета. Зехтинът е извор на здраве и красота, защото освен, че е полезен, той може да служи и като козметично средство. Сега ще ви разкажем повече.

 

Зехтинът се прави от маслини, като бива два вида – салатен и за готвене, в зависимост от начина му на извличане. Сега ще поговорим повече за салатния зехтин, който е много по-полезен и съдържа много вещества, които този за готвене не съдържа. Салатният зехтин се нарича extra virgin и е студено пресован. Той не е подходящ за готвене (подлагане на термична обработка), защото губи полезните си свойства.

 

Зехтинът има специфична миризма, която за повечето хора е много приятна и е зелен на цвят. Той е най-здравословната и бедна на калории мазнина. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо и минерали. Зехтинът съдържа много полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини.

 

Зехтинът съдържа наистина полезни вещества, на които другите мазнини са бедни. По-важните от тях ще ги споменем. Стеролите са вещества с растителен произход, които спадат към мазнините. Те блокират поглъщането на холестерола от червата. Токоферолите и каротинът са антиоксиданти. Зехтинът съдържа фосфолипиди, които са главните компоненти на клетъчните мембрани, есторни, които са фитоестрогени, витамин А, който е мощен антиоксидант, витамин D, който усилва усвояването на калция и флавоноиди, които участват в окислително-възстановителните реакции в организма.

 

 

Не бива да се плашите, когато чуете думата „мазнина“, защото зехтинът е полезна мазнина. Той се бори с „лошия“ холестерол и забавя процеса на стареене в организма. Зехтинът е много по-различна мазнина от животинските мазнини и от хидрогенираните масла. Животинските мазнини са наситени и водят до повишаване на холестерола и нямат толкова полезни вещества, колкото зехтинът. Хидрогенираните масла са най-вредните мазнини. Познати са като трансмазнини. Те представляват изкуствено втвърдени растителни масла. Те повишават холесерола и риска от сърдечни-съдови заболявания.

 

Зехтинът може да бъде чудесна добавка към салатата, самостоятелно или като дресинг. Разбира се, не бива салатата „да плува“, но е хубаво да слагате поне 2-3 супени лъжици.

 

Зехтинът е извор на красота. Нефертити се е къпела във вода със зехтин и се е кълняла в разкрасяващата му сила. Той е много полезен за косата и кожата. Ако имате суха кожа на ръцете, намажете се със зехтин за половин час и отмийте след това.

 

Ако третирате косата си често, вероятно тя е суха и се изтощава. За да я хидратирате правете си маски за коса със зехтин. Можете да добавите жълтък от яйце и кисело мляко. Ако имате пърхот, намажете скалпа на главата си със зехтин, той може да помогне и срещу това.

 

Кожата ви няма да е суха, ако си слагате зехтин. Ако лицето ви се лющи и кожата ви е много суха, вечер нанасяйте с тампон от памук малко зехтин, вместо крем. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия