Няколко съвета за бели зъби и здрави венци

2014-12-08 12:30:00
Няколко съвета за бели зъби и здрави венци
Снимка: Dreamstime

Всеки иска да има красиви, здрави и бели зъби, но не всеки полага нужните усилия, за да го постигне. Ако искаш да имаш наистина привлекателна усмивка, трябва да се придържаш съм някои съвети, дадени от специалисти.

 

Няма как да имаш бели зъби, ако редовно консумираш кафе и пушиш цигари. Затова трябва да откажеш тяхната употреба или напълно да ги спреш, ако имаш възможност. Те са основен причинител за потъмняване на зъбния емайл. Ако редовно пушиш и пиеш кафе, веднъж в месеца е препоръчително да почистваш зъбите си със сода за хляб.

 

Кората от лимон също ще ти бъде полезна при избелването на зъбите. Тя съдържа много витамини и антибактериални вещества, но не бива да се прекалява с употребата ѝ, защото може да има обратен ефект и да навреди на зъбите, вместо да ги направи по-красиви.

 

 

Ако нямаш възможност да миеш зъбите си след всяко хранене, поне се старай да ги плакнеш, особено след консумацията на нещо сладко. Ако няма къде да ги изплакнеш, изпиай 1-2 чаши вода, която ще ги почисти поне малко.

 

Газираните напитки са абсолютен враг на красивата усмивка, затова ти препоръчваме да се откажеш от тях и да ги замениш с нещо друго – вода, чай, фреш и т.н.

 

Редовната консумация на ябълки ще направи зъбите ти здрави и красиви. Те действат като зъбна четка и съдържат в себе си доста витамини. Царевицата също има благоприятен ефект върху усмивката.

 

Ако нямаш конец под ръка, за да почистиш остатъци от храна по зъбите ти, използвай клечка за зъби. Внимавай при нейната употреба, защото ако оказваш прекалено голям натиск, рискуваш да нараниш венците си или да счупиш клечката и да ти е трудно да я извадиш. Използвай клечки за зъби, само когато нямаш конец под ръка. Старай се тово да е рядко, защото редовната им употреба може да ти създаде сериозни проблеми със зъбите. Конецът почиства по-добре и щади зъбите.

 

За да бъде устната ти хигиена на ниво, езикът не бива да се пропуска и трябва да се чисти добре. Ако имаш лош дъх, може да се отървеш от него, като всеки път, когато миеш зъбите си, го почистваш добре с четката за зъби. Върху езика се натрупват най-различни бактерии, които водят до неприятна миризма в устата.

 

Устната кухина има нужда от слюнка, за да запази доброто си здравословно състояние. Някои лекарства обаче могат да предизвикат сухота в устата. За да се справиш с този проблем, приемай повече течности през деня или дъвчи дъвка без захар след всяко хранене.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия