Рисковете от инжектирането на ботокс в устните

2014-11-17 17:01:00
Рисковете от инжектирането на ботокс в устните
Снимка: freedigitalphotos.net

В търсене на перфектната физика, момичетата често прибягват до необичайни методи. Устните на Анджелина Джоли са мечтани от безброй представителки на нежния пол по целия свят. Инжектирането на ботокс изглеждаше най-краткият път до устата на кино-звездата. Струва ли си обаче да се изтърпи подобно страдание и безопасно ли е за здравето?

 

Ботоксът е с пълно наименование Botolinum Toxinic и представлява химикал, съдържащ бактерията Clostridium botulinium. Известна е с това, че предизвиква отравяне на храната. Тя е позната на медицинските специалисти и се използва за медицински цели повече от 50 години. През 2002г. е одобрена за използване при коригиране на бръчки и до момента е приложена върху над милион пациентки.

 

 

Принципът на действие на ботокса се корени в парализирането на мускулите, които с постоянната си активност, нагъват кожата на лицето и причиняват появата на бръчици. Разпространен страх е, че той може да причини парализиране на мускулите на лицето. Това е основателно в случай, че не се нанася от медицинско лице, което правилно е дозирало препарата. При прекомерни количества, лицето наистина може да се парализира. Когато операцията е извършена правилно, дозировката е подбрана така, че само да ограничи активността на лицевите мускули, в желаната зона.

 

Толкова за историята на ботокса. Да се върнем на прилагането му за по-големи устни. Продуктът, който ще инжектирате в лицето си трябва да бъде одобрен за тази цел. Изискайте да прочетете листовката, съпътстваща препарата. Нали не искате върху лицето ви да се извършват научни експерименти?

 

Осведомете се дали процедурата на която ще се подлагате е под контрола на дерматолог или пластичен хирург. Друг лекар от изброените двама и места извън здравни клиники или козметични центрове неприемливи и дори опасни варианти.

 

Попитайте дали услугата включва и следоперационно наблюдение или грижи. След инжекцията е важно да останете няколко минути полулегнали, да прецените дали се чувствате добре, а изправите ли се – да избягвате да лягате от два до четири часа. Това се препоръчва заради риск от натъртване или посиняване.

 

Алергичните реакции са друг важен въпрос. Ако имате алергия към яйца забравете за ботокса, защото той се приготвя на базата на албумина (съставка в яйцата). Алергични реакции могат да бъдат трудно преглъщане, говорене или дишане. В такъв случай веднага се обърнете към лекар.

 

Странични ефекти при употребата на ботокс са няколко. Най-честият е главоболието. Възможни са още затваряния на клепачите, в следствие на отпускане на мускулите им. Това може да трае седмици. Гаденето и болка в мястото на инжекцията, подуване, зачервяване, кръвотечение или инфекция също могат да спохождат интервенция с ботокс.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия