Кои са причините, водещи до запек

2014-11-17 18:29:00
Кои са причините, водещи до запек
Снимка: freedigitalphotos.net

Запекът е проблем на много хора от всякакви възрасти. За съжаление все по-често той се среща и при младите хора. Запекът може да е мъчителен, особено ако ни се случва често. Когато имаме такива проблеми, ние се чувстваме непълноценни, дори настроението ни се разваля. Запекът води и до усещане за дискомфорт, което може да ни накара да се чувстваме наистина зле. Защо имаме запек?

 

Не се движите достатъчно. Заседналият начин на живот е една от основните причини за запека. За съжаление, съвременният начин на живот ни задължава да сме на стол по много време. Часовете по физическо възпитание и спорт са много малко в училище, а повечето младежи не спортуват допълнително. Липсата на достатъчно движение забавя и метаболизма.

 

Приемате малко фибри. Фибрите са много важни. Те са онази част от растенията, която стомахът не може да смели, но помага за храносмилането. Трябва да хапвате повече свежи зеленчуци и пълнозърнести храни. Вместо да пиете фреш, опитайте да изядете целия плод, например портокал.

 

Не пиете достатъчно вода. Дехидратирането е причина за много от случаите на запек. Трябва да пиете достатъчно вода, за да може организмът ви да функционира правилно. Запомнете, че никога не трябва да се чувствате жадни. Ако дори малко сте ожаднели, тялото вече е дехидратирано.

 

Храните се с вредна храна. Не очаквайте, че ще излекувате запека, ако продължавате да ядете пици и бургери. Ако имате запек, помислете си какво ядете най-често. Пробвайте да откажете джънк фууда за месец. Ако след това нямате проблеми със запека, вероятно е било от неправилното хранене.

 

Нямате режим. Трябва да си изградите режим и да научите стомаха си да следва вашия алгоритъм. Най-добре е да облекчавате стомаха си сутрин. Ако ви е трудно, може да го правите и по друго време, но все пак се опитайте да се научите да ходите в определен час. Това много ще ви помогне и ще ви отпусне.

 

Прекалявате с медикаментите против запек. Не е добра идея да прекалявате с тези хапчета, защото те влияят на микрофлората в червата. Така убиват "добрите" бактерии, които ви помагат при отделянето. В един момент няма да можете да отидете до тоалетна без такова лекарство.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия