Запекът не бива да бъде подценяван

2014-08-16 16:01:00
Запекът не бива да бъде подценяван
Снимка: freedigitalphotos.net

Запекът може да бъде както безобиден, така и доста сериозен синдром. Защото един внезапно настъпил запек винаги кара гастроентеролозите да подозират някакво заболяване. Ако обаче се забележат примеси като кръв и слуз, тогава непременно трябва да се прегледате. Незабавно трябва да се направят изследвания.

 

Когато става въпрос за хроничен запек, който трае години и не е свързан с патологични примеси от слуз и кръв, тогава на практика говорим по-скоро за функционални промени нещо, което се свързва със синдрома на раздразненото дебело черво. На практика той протича със или без запек.

 

Самият запек е свързан с много фактори. Сред основните е храната. Естествено е хората, които употребяват повече сухи храни и джънк фууд, хранят се нередовно, да страдат от запек. Тези, които приемат малко течности - също. Другите фактори са свързани с някои предходни оперативни намеси, които са довели до оформянето на сраствания вътре в корема. Някои от срастванията при жените са свързани с предходни възпалителни заболявания на яйчниците, така че това само по себе си е фактор, който предразполага към развитие на запек след време. Друг фактор, който не трябва да се подценява, е обездвижването, много широко наблюдавано в урбанизираното общество. Хормоналните фактори също влияят за поява на запек.

 

 

За хроничен запек се говори, когато е минала поне една година с едно изхождане на три или повече дни. Естествено запек може да възникне чисто психологически. Синдромът на мръсната тоалетна чиния - децата, отивайки на училище, се стискат по цял ден, защото хигиената е на такова ниво, че няма как да седнат спокойно на тоалетната чиния. По чисто психологически механизъм те започват да се въздържат и в пубертета вече е станало хронично.

 

 

Доколко е опасен запекът? Според гастроентеролозите, най-добре е изхожданията да са по-кашести. Твърдите изпражнения чисто физически водят до нараняване на стената на дебелото черво. Хроничното нараняване с течение на годините вече довежда до промени в лигавицата. И на първо време ще се появи полип, след което и ракът на дебелото черво. Така че, колкото по-къс е този период на контакта с чревната стена, толкова е по-благоприятно. Това е и идеята всъщност на лечението - изпражненията да преминат много бързо през дебелото черво, да не се задържат в него.

 

При оплакване от запек първо помислете за добрия хранителен режим. Стремете се към повече движение, правенето на коремни преси и други специални упражнения.

 

Оставете медикаментите за краен случай. Недейте да пиете хапчета за разхлабване, защото ще привикнете към тях. Те са нож с две остриета и имат временен ефект. Ако имате запек и приемете подходящ медикамент, той ще ви облекчи, но само за малко. На следващия ден положението ще е пак същото. Не свиквайте с тези лекарства, защото след известно време с непрекъснат прием на такива медикаменти, се наблюдава привикване и убиване на бактериите, които обитават чревната среда. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
SHPAIdURmeN
преди 9 години

6+ за труда по статията ама кой би подценил факта, че не може да се иЗсерИ от 3 дни ?! :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия