Как да се преборим със запека?

2014-06-21 16:02:00
Как да се преборим със запека?
Снимка: thinkstockphotos.com

Причините за появата на запек могат да са най-разнообразни – нарушения във функцията на черния дроб, на стомашно-чревния тракт, силен или хроничен стрес. Има обаче и напълно зависещи от нас и предотвратими фактори. Например застоялият живот, който за съжаление, е пагубен за работата на практически всички системи в организма и червата съвсем не са на последно място. Тяхната работа се нарушава, забавя, това води до запек, който при това лесно и много често се превръща в хроничен. При запек токсините не се отделят редовно, задържат се в тялото и нанасят своите поражения.

 

Чисто физическите усещания също са неприятни, тъй като запекът е съпроводен от подуване на стомаха, тежест, газове. Човек се чувства некомфортно, не е напълно работоспособен и в кондиция. Хроничният запек твърде често предизвиква и появата на хемороиди, а регулирането на дефекацията е пряко свързано с лечението им и предотвратяването на особено болезнени и сериозни техни усложнения.

 

Друга основна причина за запека е непълноценното хранене с предимно сухи храни - сандвичи, бургери и всички останали, известни като джънк фууд. Грешка е наблягането на белтъчна, мазна храна, тлъсто месо, бял хляб. Всички научни изследвания върху храненето у нас показват, че сега средностатистическият българин консумира по-малко зеленчуци и плодове, отколкото е необходимо според нормите на здравословния живот.

 

 

Според учените, човек трябва да консумира около 400 грама плодове и зеленчуци дневно, за да получава необходимата дневна доза витамини, фибри и други важни вещества. Тяхната биологична стойност е голяма и оттам и ценността им за здравето - безспорна. Заради богатото съдържание на витамини и на разнообразни минерални соли, антиоксиданти, които са изключително полезни за всички физиологични процеси в нашия организъм. 

 

 

Ако страдате от запек, недейте непременно да търсите как да си помогнете с лекарства. Повечето медикаменти имат ефект, но временен. Освен това, те унищожават „добрите“ бактерии в червата и така само задълбочават проблема.

 

Ако искате да си помогнете, пробвайте да промените начина си на живот. Движете се повече, спортувайте. Заседналият начин на живот допринася много за появата на запек. Хранете се правилно, забравете за бързата храна. Яжте домашно приготвени храни, плодове, зеленчуци, хранете се редовно. Липсата на хранителен режим е много вредна за храносмилателната система. Опитайте се да се храните в едни и същи часове, до колкото ви е възможно.

 

Пийте много вода. Хидратацията е изключително важна. Пийте поне по 1.5-2 литра вода на ден. Наблягайте на храни, които имат разхлабващо действие като мед, прясно мляко, ябълки, круши, сливи. Ако проблемът със запекът стане по-сериозен, потърсете лекарска помощ. Не прибягвайте до самолечение, защото можете да си навредите. 

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия