Защо и как да намалим консумацията на сол

2014-10-10 11:00:00
Защо и как да намалим консумацията на сол
Снимка: freedigitalphotos.net

Повечето хора консумират твърде много сол. Това доказват данните на Световната здравна организация (СЗО). Според тези сведения, човек консумира дневно около 9.7 грама сол, при препоръчителните 4.5 грама дневно. Установено е, че всеки осем от десет човека прекаляват със солта. Проблемът е, че прекомерната употреба на сол, увеличава риска от инфаркт, заради повишеното кръвно налягане. Сега ще ви предложим някои идеи как да намалите консумацията на сол, за да живеете по-здравословно.

 

Опитайте се да консумирате повече свежи храни. Проблемът е, че солта понякога е навик. Салатата може да е вкусна, дори да няма сол или с много малко такава. Затова се старайте да ядете повече свежи храни, които нямат много сол. Избягвайте да досолявате храната.

 

Пробвайте да ядете по-пикантна храна. Така по-лесно ще забравите, че солта ви липсва. Слагайте повече подправки, които имат силен вкус. Така храната няма да ви се струва безвкусна, както когато няма никакви подправки, включително и сол.

 

Гответе на пара. Това е много добър начин за приготвяне на храната, но за съжаление пренебрегван. Много по-добре е да приготвите нещо на пара, отколкото да го сварите. Така ще запазите полезните вещества в храната, защото при варенето голяма част от минералите и витамините остават във водата.

 

Помислете си как се храните. Има голям шанс да прекалявате със солта, но да не знаете. Това се получава дори да не пресолявате яденето си. Как? Много просто, не знаете, защото в много готови храни има завишено съдържание на сол. Това важи най-вече за полуфабрикатите и за бързата храна. Всички пици, хамбургери, чипсове, снаксове и други вредни храни са пълни с огромни количества сол. Намалете до минимум консумацията на такива храни.

 

Гответе с по-малко сол. Опитайте да слагате по-малко количество сол, когато приготвяте храната си. Има голям шанс да не усетите особена разлика. Храна без никаква сол може да ви се види безвкусна, но не и ако има поне малко количество.

 

Има значение каква сол употребявате. Смята се, че натриевата сол е най-вредна. Това е готварската сол. Можете да я замените или смесите с калиева, която е много по-полезна. Друг вариант е да си набавите хималайска сол, която е много по-скъпа, но се смята, че наистина не вреди на здравето.

 

Ако искате да разберете колко сол съдържа даден продукт, прочетете внимателно етикета. Ако е обозначено, че продукта съдържа 0.59 грама натрий, умножете това количество по 2.5. Това означава, че дадената храна съдържа 1.47 грама сол.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия