Колко полезна е морската сол

2014-08-26 13:02:00
Колко полезна е морската сол
Снимка: freedigitalphotos.net

Често се говори за солта като вредно и нежелано вещество за човешкия организъм. Погрешното схващане, че солта е в тежест на човешкия организъм може да отдалечи възприятията ни за морската сол не само като необходимост за поддържането на жизнените процеси в тялото, но и като лек и превантивна мярка срещу различни и опасни заболявания. Нека се спрем на някои от не толкова известните факти свързани със свойствата на морската сол.

 

Натуралната морска сол е здравословна и има лечебни свойства. Тя съдържа повече от 80 съставки, които имат положително въздействие върху здравето, кожата и косата. Морската сол има алкално действие, което помага за баланса на нивото на киселините в организма. Така се елиминира рискът от фатални болести. Тя помага за укрепването на имунната система, която по-лесно може да се пребори с различни заболявания като грип и алергии.

 

Оказва влияние и на сърдечносъдовата система, като значително облекчава работата на най-важния мускул в тялото – сърцето. Учените са доказали, че редовната консумация на сол, разтворена във вода, може значително да намали нивото на лошия холестерол в тялото.

 

 

Солта също така контролира кръвното налягане и нормализира неправилното функциониране на сърцето. Метаболитните нарушения като диабет може успешно да се лекуват с морска сол, тъй като тя спомага за намаляването на нивото на захар в кръвта. Повече от 20 процента от натрия в човешкото тяло се натрупва в костите, които се увреждат при недостиг на минерали в кръвта и телесните течности. С добавянето на морска сол в храната може да се избегне или да се облекчи остеопорозата.

 

Солта е полезна и за дихателната система, а минералите и структурните частици на водораслите, които се съдържат в морската вода, помагат за възстановяването на лигавицата. Солта е добър източник на калий, който улеснява функционирането на мускулните влакна.

 

Тя помага и за прочистването на кръвта. Съдържа голямо количество витамин С, който действа като анти-оксидант и унищожава свободните радикали.

 

Баните с морска сол стимулират отделянето на излишната вода от кожата и съединителната тъкан. Така се предотвратява натрупването на течности, с което кожата става постегната, млада и здрава. Тя е много подходяща като естествен ексфолиант, тъй като нейната текстура помага при отстраняването на слоя мъртви клетки от кожата.

 

Морската сол е природен лек срещу мазна коса. Тя спомага за усвояването на излишните мазнини от косата, като я прави мека и красива. Благодарение на изобилието от минерали прическата става по-обемна. Солта осигурява достатъчно хранителни вещества за космените фоликули и по този начин заздравява косата.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия