Ако не искаш да станеш дебел, не се храни в компанията на дебелак

2014-10-03 12:55:00
Ако не искаш да станеш дебел, не се храни в компанията на дебелак
Снимка: thinkstockphotos.com

Колко пъти ти се е случвало да си поръчаш повече ядене, отколкото имаш намерение да изядеш? Защо се получава така?

 

Възможно е в тези моменти да си бил в компанията на някой дебел приятел. Странно или не, но това предразполага да хапваш повече от обикновено.

 

Наскоро направено проучване показва, че видът на тялото на човека, с когото се храниш, може да окаже влияние върху количеството храна, което си сервираш и ще изядеш. Повечето хора си сервират и изяждат повече нездравословни храни, когато се хранят в компанията на пълен човек.

 

 

"Те подчертават значението на предварителния избор на ястие, преди да си влязъл в ресторанта. Ако влезеш в ресторант и знаеш какво ще поръчаш, е по-малко вероятно да си повлиян негативно от всичко, което те кара да ядеш повече", заяви експертът по психология Мицуру Шимизу.

 

В изследването участвали 82-ма студенти, които трябвало да ядат спагети и салата. Сред тях имало и актриса, която носела специална протеза, за да изглежда с 25 килограма по-тежка, отколкото е.

 

Проучването било 4 сценария. В първия актрисата си сервирала здравословна храна – повече салата и по-малко спагети, докато носела протезата. После си сервирала същата здравословна храна, без да носи протезата, в третия вариант си сервирала сервирала по-малко салата и повече спагети, докато била с протезата и накрая си сервирала същата по-малко здравословна храна, без да носи протезата.

 

Учените установили, че когато актрисата носи протеза и изглежда по-дебела, другите участници си сервират и консумират с 31.6% повече спагети, независимо дали тя си е сервирала повече тестени изделия или повече спагети. Когато актрисата носела протезата и си сервирала повече салата, останалите си сервирали и консумирали с 43.5% по-малко салата.

 

Специалистите установили, че хората си сервират и консумират по-големи порции нездравословна храна и по-малки порции здравословна храна, когато похапват заедно с човек с наднормена тегло, защото не са склонни да следват поставените цели за здравословно хранене.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Значи е достатъчно да се храниш в компанията на някой слаб, за да отслабнеш ?Ако това имаше и грам истина, щях да съм затъпял напълно с четенето на подобни статии тук.

rob_na_daskalo
преди 9 години

Заглавието на статията звучи като "Ако не искаш да хванеш чума, не общувай с чумав".


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия