Алое вера - хидратация, красота и здраве

2014-10-10 14:06:00
Алое вера - хидратация, красота и здраве
Снимка: freedigitalphotos.net

Какво знаете за алоето? Чували ли сте, че вълшебните му свойства за здраве и красота са познати повече от пет хилядолетия. Още египетски, древногръцки и римски лечители го прилагали като лечебна билка. Било е познато и в китайската, японската, арабската и индийската култура. Индианците пък вярвали, че растението е могъщ лечител и подмладител.

 

И макар да прилича на кактус, то е от семейството на лилиите. Алоето запазва свежестта си при условия, в които други растения биха изсъхнали и загинали. То затваря порите си, за да предотврати загубата на влага.

 

По-голямата част от месестите му листа са изпълнени с прозрачно вещество, което е приблизително 99% вода. Растението съдържа десетки активни съставки, включително витамини, минерали, аминокиселини, ензими, полизахариди, както и мастни киселини.

 

Алое вера е богато на много витамини –А, С, Е. фолиева киселина, холин, B1, В2, В3, В6. То е едно от малкото растения, които съдържат витамин В2. Сред минералите са калций, магнезий, цинк, хром, селен, натрий, желязо, калий, мед, манган. Билето съдържа и 20 аминокиселини, включително и всичките осем незаменими.

 

Алое вера е естествен източник на енергия и здраве. Подсилва имунната система, помага на храносмилателната и на бъбреците, има антивирусно и антигъбично действие. Чудодейното растение забавя стареенето и предотвратява образуването на туморни клетки, пази сърцето, тъй като понижава холестерола и високото кръвно налягане, подобрява кръвообращението. Помага още при артрит, диабет, хормонални проблеми, астма. Препоръчва се на дамите при кисти и сраствания. Подпомага заздравяването на рани, екземи и кожни изгаряния. Чисти организма от токсини, помага при стрес и преумора. Полезно е за цялата устна кухина и венците.

 

Но прозвището си “растение на безсмъртието“ дължи на подмладяващите си свойства. Самата Клеопатра се е разкрасявала с него. Неслучайно и днес това е една от най-често срещаните съставки в антиейджинг козметиката, тъй като забавя стареенето.

 

Алое вера има дълги и заострени месести листа, които съдържат гелооодобно вещество. Именно то се използва в лосиони за тяло, овлажняващи телове, кремове за лице. Благодарение на високото съдържание на вода алоето е чудесен продукт за хидратация. То повишава еластичността на кожата и я успокоява. Чрез увеличения приток на кислород към клетките се засилва и синтезът на еластин и колаген.

 

Много често алое вера попада в шампоани, балсами и маски за коса. Прави чудеса с къдравите и сухи коси, тъй като придава блясък и лекота при оформяне и разресване. Растението се използва и за облекчаване на сух скалп и намаляване на пърхот, както и като ефективно средство срещу косопад. Маските правят гривата лъскава и тя расте по-бързо.

 

Алое вера попада в козметични продукти, телове, ампули. Но също и в сокове за пиене, които обикновено се предлагат в магазините за здравословен начин на живот. Соковете обаче се консумират само след специална обработка в лаборатории.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия