Бирената мая разкрасява

2014-07-11 19:31:00
Бирената мая разкрасява
Снимка: Dreamstime

Чували ли сте, че бирената мая е полезна? Вероятно да, но сигурно не знаете защо и как тя действа на организма. В сезона на бирата решихме да ви разкажем малко повече за бирената мая, която може да ви направи здрави и красиви.

 

Дрождите на бирената мая са от вида saccharomyces cerevisiae (cerevisiae на латински означава "пиво"). Те превъзхождат роднините си по количеството полезни витамини и минерали, защото минават през специален процес на преработване.

 

Бирената мая е природен източник на витамини от група В (В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9, В12), ценни аминокиселини, минерали и микроелементи (желязо, цинк, манган, хром, селен, фосфор).

 

Витамините от В-групата са много важни за изграждането и правилното функциониране на клетките, а бирената мая ги осигурява всичките накуп. Освен това укрепва сърцето и имунната система, възстановява силите след тежък труд, спорт, заболявания. Помага не само при физическа преумора, но и при психическо изтощение.

 

 

Бирената мая се приема и при недостиг на стомашен сок, анемия, чревни възпаления. Препоръчва се за регулиране на нивото на кръвната захар и понижаване на холестерола. Бирената мая защитава клетките от токсини, което я прави чудесен имуностимулатор и антиоксидант.

 

Добавката има диетично действие, ако се изпие половин час преди хранене. Създава чувство на ситост, което трае дълго, апетитът намалява и след това се хапва по-малко. Предпочитана храна е за вегетарианците, защото снабдява организма с важни минерали и витамини.

 

Бирената мая разкрасява, тъй като е богата на желязо, цинк, фолиева киселина, селен. Това са важни минерали за косата, кожата и ноктите. Маята прави кожата гладка и еластична, лекува акне, екземи и дерматити. Косата става лъскава и мека, а пърхотът изчезва. Ноктите спират да се чупят. Домашната козметика също залага на бирените дрожди. С тях се приготвят много домашни кремове и маски, като се добавят обичайните разкрасители като мед, зехтин, мляко, лимон и др.

 

Бирената мая е идеална добавка за тийнейджъри, тъй като преборва акнето. Необходими са четири лъжици мая, които се разбъркват с розова вода до получаването на гъста каша. Маската стои половин час. При мазна кожа бирената мая може да се смеси и само с кисело мляко.

 

Кожата се тонизира със смес от рендосана краставица, кисело мляко и бирена мая. Копринена кожа се получава за половин час със смес от мая и лимонов сок, а за дехидратираната кожа се препоръчва лимонов сок вместо зехтин.

 

Домашен балсам прави косата лъскава и мека. Към бадемово масло или зехтин се добавя бирена мая. Нанася се върху измита коса за десетина минути и се отмива. Бирената мая има забележителен ефект и върху ноктите. Достатъчно е да се добави лъжица мая на прах към крема за ръце.

 

Бирената мая може да се приема на прах, гранули, таблетки и под форма на течен екстракт. На пазара има различни марки, има и с добавки на витамини А, С, Е.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 9 години

Всеки алкохол разкрасява жената, мъжете за това редовно пием, живее ни се в красив свят.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия