Как да накараме косата ни да расте по-бързо

2014-10-02 12:29:00
Как да накараме косата ни да расте по-бързо
Снимка: freedigitalphotos.net

Искате ли да имате дълга, красива коса? Вероятно да, защото това е мечтата на всяко момиче. Красивата коса е признак на женственост и хубост. Още преди векове, жените са се грижили за косите си, дори с примитивните средства, с които са разполагали. Бабите ни са били оценявани колко са красиви, според косата – плитката им е трябвало да бъде дълга и дебела. Днес не е по-маловажно да имаме красиви коси. Проблемът е, че понякога се объркваме в това какъв продукт да изберем, какви прически да си правим. Така полагаме уж грижи, но резултати – няма. В тази статия ще ви запознаем какви грижи да полагате, за да имате дълга и хубава коса.

 

Кажете „не“ на третирането. Факт, е че искате да имате красива прическа. Вероятно ако сте с права коса, искате къдрава, ако сте къдрава искате да сте с права коса. И това ви кара да използвате преси и маши, които увреждат косъма. Ако искате да ускорите растежа на косата си, забравете за пресата, машата и сешоара. Така само увреждате косата си, тя става дехидратирана, безжизнена и няма как да порасне по-бързо. Дайте ѝ почивка от третирането.

 

Боите също не са за предпочитане. Оставете боядисването за времето, в което няма да имате избор, защото ще имате бели коси. Сега дайте почивка на косата си. Например русото много изтощава косъма и го прави нееластичен, той се къса лесно.

 

Подхранване. За да порасне по-бързо, косата трябва да е подхранена. Подхранването е вътрешно и външно. Спазвайте добре балансирана диета. Това означава, че ако се лишавате от важни храни, вероятно косата ви ще страда. Не забравяйте, че тя, както и цялото тяло на човек, са изградени от белтъци. Затова трябва да приемате ежедневно белтъчини. Витамините, които са незаменими за косата, са А и Е.

 

Витамин А влияе на растежа, участва в развитието на зъбите и скелета на човека. Той регулира обменните процеси в епителната тъкан. Недостигът му води до суха кожа, чупливи нокти и късаща се коса. Той е полезен и за зрението. Затова не бива да пренебрегвате този важен елемент. За да си го набавите, хапвайте животински продукти, както и тъмнозелени, оранжеви и червени зеленчуци. Червените чушки и черният дроб са идеални източници на витамин А (ретинол).

 

Витамин Е също е много важен за здравата и красива коса. Него можете да откриете в лененото масло, чилито, червения пипер, суровите бадеми, лешниците и кедровите ядки.

 

Важно е да си правите и маски за коса, които да подхранят косъма „отвън“. Поне два пъти седмично си правете маски с продукти като: жълтък от яйце, зехтин, масла (бадемово/арганово/жожоба), мед и кисело мляко.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия