Неутрализирай храненето по време на депресия

2014-10-06 12:30:00
Неутрализирай храненето по време на депресия
Снимка: freedigitalphotos.net

Храненето като компенсиране на дадена липса. Това е заболяване на мозъка, а не на тялото. Все по-често говорим за прекомерно хранене, в следствие на вътрешен, душевен или дори ментален дисбаланс. Наричат го с всякакви имена – емоционално хранене, депресионно хранене, хранене от отчаяние и какво ли още не. Като обобщение, можем да говорим за хранене, предизвикано от стремеж за компенсиране на съществуваща липса в живота ни.

Разрушителното емоционално хранене няма нищо общо със самата храна или с неспособността ти да демонстрираш воля и да се въздържаш от ядене. Храненето по време на депресия е свързано с вътрешна емоционална криза - породена от ниското ти самочувствие, неспособността ти да се справяш с промените или да се изправяш срещу страховете и проблемите си.



Тези причини за възникването на хранене в следствие на отчаяние са чести в годините на пубертета. Тогава тялото ти се развива най-буйно и интензивно и имаш особена нужда от енергийни ресурси за мускулите, костите и мозъка си, но трябва да имаш усет за порядък и мярка, за да не прекаляваш и да не се превърнеш в излишно затлъстял тийнейджър.

 


Как да овладееш депресионното хранене? За да се справиш с емоционалното хранене, трябва да се изправиш срещу него. Как може да позволиш храната да контролира начина, по който се чувстваш? Как може да мислиш, че кутия бисквити, цяла торта или кутия сладолед ще решат проблема ти? Това звучи нелепо, нали? Съгласна си, до момента, в който не изгубиш контрол и не се натъпчеш отново. Сякаш някой е поел контрол над действията ти и ти си само страничен наблюдател. Гледаш как някой злоупотребява с тялото ти, тъпче го с храна и когато приключи с мъчението, ти отново си там - натоварена със задачата да се справиш и с това. Сякаш не ти стигат останалите емоции, а сега трябва да понесеш и това разочарование.


Струва ти се, че си жертва на собствените си емоции, но дали е така? Това, което е пътеводна светлина в живота и което ти дава сили да се справяш с всяка трудност е, че нищо няма свой собствен смисъл, освен този, който ние му придаваме. Ти сама се поставяш в тази ситуация и сама си внушаваш, че не можеш да се справиш! Следващия път, когато тежестта на проблемите ти се струва прекалено голяма, за да я понесеш, откажи се от ролята на жертва. Изправи се срещу проблемите и намери решение.



Римляните са казали, че нищо не може да те победи, докато сам не се признаеш за победен. Бори се, съпротивлявай се и победи.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия