Списък с най-вредните храни [част втора]

2014-09-28 12:05:00
Списък с най-вредните храни [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Храната е основното нещо, което влияе на здравето ни. Ако се храним правилно и живеем пълноценно, ще се чувстваме добре и ще бъдем по-здрави. Нездравословното хранене е един от основните причинители на диабет, наднормено тегло и сърдечни заболявания. В тийнейдърските години се развиваме най-бързо и растем най-много. Затова не бива да пренебрегваме начинът си на хранене. Кои наши любими храни влизат в класацията на най-вредните?

 

Замразена пица. Тя е евтина, прави се бързо и лесно. Трябва само да я сложите във фурната и да  изпечете. Но тази пица не е полезна, тя е една от най-вредните храни. Има огромни количества консерванти, които са доста вредни. Не бива да пропускаме високото съдържание на нитрати и сол. Тази пица е богата и на мазнини, най-вече транс. Избягвайте да ядете такава пица, най-добре си направете домашна.

 

 

Газирани напитки. Обичате ли да се разхлаждате с газирани напитки? Най-добре е да не го правите, защото те наистина са вредни. Съдържат големи количества захар, които влияят на баланса на инсулина. Освен това някои от тях съдържат изкуствени подсладители, които са много по-вредни от захарта. Като прибавим и купищата консерванти, определено си даваме сметка, че трябва да премахнем тези напитки от менюто си.

 

Чипс. Основният проблем на чипса е, че е много мазен. Високото съдържание на мазнини го прави калоричен, а същевременно няма хранителна стойност. Като прибавим огромните количества сол, които поемаме, когато ядем чипс, най-добре си помислете дали наистина имате нужда от тази храна. Не бива да забравяте консервантите и овкусителите.

 

Кетчуп. Той е добавка към почти всякаква бърза храна. Може да е много вкусен, но е вреден. Домашен кетчуп би бил идеална подправка, но не и купен. Той не се прави от пресни домати, а съдържа повече оцветители, консерванти и подобрители.

 

Донъти. Да, те са голямо вкусно изкушение. Но недейте да си ги купувате. Те са пържени, което ги прави калорична бомба. Освен това не са пресни, а са замразени, което означава, че са пълни с консерванти, оцветители и подсладители.

 

Пържени картофи. Ако ви се доядат, най-добре да си направите домашни. Те ще са калорични, но няма да са толкова вредни. Картофите, които се предлагат готови, са пълни с трансмазнини, защото така са по-евтини. Трансмазнините са изключително вредни за здравето, натрупването им в организма може да доведе до висок холестерол и сърдечни заболвания.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия