Какво е психично прегаряне?

2014-10-08 17:06:00
Какво е психично прегаряне?
Снимка: freedigitalphotos.net

Бърнаут или синдромът на прегарянето е комплексно психологическо и медицинско състояние, което, за съжаление, придобива размерите на епидемия в съвременното конкурентно общество. Характеризира се с физическо, емоционално и психическо изтощение, чувство на безнадеждност, страх, деперсонализация, невъзможност за извършване на личните и училищни дейности. Засегнатите от този синдром често вече не са в състояние да изпълняват дори най-простите ежедневни дейности. Дори обичайното изкачване на стълби може да ги доведе до изтощение.

 

Това усещане за липса на енергия, концентрация и смисъл в живота е емоционално, много интензивно, шокиращо и често неразбираемо за околните, още повече заради това, че засегнатите са оставяли впечатление за енергични, трудолюбиви и амбициозни хора.

 

Въпреки че не се смята за заболяване, а за състояние, възникнало като реакция на продължителна изложеност на високи нива на стрес, на понижено противопоставяне и ниско ниво на жизнени ресурси, прегарянето прави човека изключително уязвим към предизвикателствата на околната среда и допринася за влошаването на вече съществуващите, както и за развитието на нови заболявания и разстройства. Засегнатите от синдрома често развиват усложнения, като податливост към инфекциозни заболявания, травми,бавно зарастване на рани, главоболие, болки в гърба или мускулите.

 

 

Също така, заради промяната в поведението, се наблюдава и утежнено функциониране в междуличностните отношения, частни и в училище. Тези промени най-често са свързани със забравяне, експлозивност, грубост, прекомерна чувствителност към външни влияния, например шум, светлина, миризми, отрицателни нагласи към училище, нечувствителност, неподвижност, постоянна обсебеност от задълженията. Нарушените лични отношения допълнително засилват чувството за неадекватност, безпомощност и безнадеждност. В дъното на тази пропаст нерядко стоят семейни конфликти, разпадане на приятелство, раздяла с партньор,  сериозно здравословно нарушение.

 

Заради разнообразието от симптоми, които могат да приличат на някои други психични заболявания и разстройства или трудно разбираеми физически проблеми, за които не може да се открие причината, заболелите често са получавали грешна диагноза или дори са били смятани за хипохондрици и симуланти. За щастие през последните години сред експeртите, както и сред хората като цяло, нараства съзнанието за сериозността и възможността за припознаване на това нарушение.

 

Скорошни проучвания, проведени в Белгия, Холандия и Германия показват, че в тези държави 10-15 процента от населението в тийнейджърска възраст в един момент е страдало или все още страда от някои симптоми на прегаряне с различен интензитет.

 

Прегарянето не бива да се бърка със случаите или състоянията, когато човек е под стрес. Типично за стресовите ситуации е, че при тях всичко е прекалено много: прекаленото много стрес,  прекалено много напрежение, прекалено много изисквания за нашия психофизически капацитет и резерви.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия