Как да се справиш с проблемите, които създава косата ти [част първа]

2014-09-18 12:15:00
Как да се справиш с проблемите, които създава косата ти [част първа]
Снимка: thinkstockphotos.com

Представителките на нежния пол обръщат внимание на косата си и искат тя да бъде здрава, красива и с блясък. Понякога се случва въпреки грижите, които полагаш за нея, тя да не изглежда както ти се иска. Причината обикновено е здравословен проблем, за който не подозираш.

 

Цъфтяща коса – най-често се появява при редовна употреба на сешоар, маша, преса за коса и/или боя. Ако полагаш нужните грижи за косата си – подстригваш се редовно и не злоупотребяваш с гореспоменатите неща, и въпреки това тя цъфти, явно проблемът се крие някъде другаде.

 

Какво да правиш?

 

Хубаво е да започнеш да третираш косата си със зехтин, бадемово или рициново масло. Намажи я добре с едно от трите и я увий с гореща кърпа. Остави я така около час, а след това я измий добре и ѝ сложи прясно разбито яйце или кисело мляко. Изплакни с чай от лайка.

 

Безцветна коса – косата ти е загубила пигмента си и се наблюдава недостиг на гладкост във всеки косъм поотделно. Хубаво е да си направиш кръвни изследвания, защото може да имаш нисък хемоглобин заради наличието на желязодефицитна анемия.

 

 

Какво да правиш?

 

Ако косата ти е безцветна, трябва да ѝ доставяш допълнително количество витамин Н, който подобрява роговия слой на косъма. Наблегни на консумацията на млечни продукти, сусам, тиквени семки, бадеми, миди, скариди, раци и авокадо.

 

Чуплива коса – най-вероятно става въпрос за нарушения в работата на стомашно-чревния тракт или загуба на влага в косъма. Опитай се да укрепиш косата си с домашки маски, а ако това не стане, потърси терапевт.

 

Какво да правиш?

 

Като за начало трябва да промениш хранителния си режим, а след това и да си правиш редовно домашни маски.

 

Суха коса – може да имаш проблеми с бъбреците, затова е препоръчително да се консултираш с нефролог. Също така е възможно да имаш недостиг на витамините А, В, С и дефицит на протеини.

 

Какво да правиш?

 

Вземи си продукти за коса, които съдържат в себе си екстракт от бамбук. Той укрепва и съживява тънката, суха и безцветна коса и ѝ придава обем.

 

Пърхот – пърхотът често се появява при хора, които имат проблем с дебелото черво, забавяне обмяната на веществата и заболявания на жлъчоизвеждащите пътища. Възможно е и да става въпрос за алергия.

 

Какво да правиш?

 

Постарай се да промениш хранителния си режим и да изключиш от него сол, захар, кафе и газирани напитки. Също така трябва да започнеш да приемаш ферментни препарати, които ще помогнат на черния дроб и задстомашната жлеза да функционират нормално.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия