Как да се справиш с досадните придружители на месечния ти цикъл?

2014-09-16 14:57:00
Как да се справиш с досадните придружители на месечния ти цикъл?
Снимка: thinkstockphotos.com

На представителките на нежния пол определено не им е лесно. Не стига, че всеки месец са неразположени в рамките на няколко дни, но адът започва седмица по-рано. Жените преди цикъл стават раздразнителни, чувстват се огромни, защото са подути и лицата им са целите в пъпки. След като цикълът дойде нещата се нормализират, но тогава пък се появява болката в корема, която повечето момичета не могат да изтърпят, без да пият обезболяващо за нея.

 

Не бива ти да се съобразяваш с цикъла си, трябва той да го прави с теб. Как да стане това?

 

Няколко дни, преди да ти дойде, трябва да промениш хранителния си режим. Наблегни на консумацията на млечни продукти и сладолед. Редица проучвания показват, че жените, които приемат по 1 200 мг. Калций дневно имат много по-леки промени в настроението от тези, които приемат по-малко. Най-добре е да консумираш сирене, кисело и прясно мляко ежедневно, за да си набавяш нужните витамини и минерали всеки ден, а не само преди и по време на цикъл.

 


 

Също така трябва да се храниш често и по малко. Приемът на храни, които са богати на комплексни въглехидрати, поддържа кръвната захар висока и човек се влияе доста по-трудно от хормоналните промени.

 

Преди цикъл, освен раздразнителността и пъпките са изключително досадни. Но те също не са неразрешим проблем. Въпросните червени петънца са причинени от повишеното произвеждане на андроген – това е хормон, който предизвиква отделянето на повече мазнина от кожата, която запушва порите.

 

За да се справиш с досадните пъпки, трябва да чистиш кожата си два пъти дневно с продукти, съдържащи бензоил пероксид, като започнеш поне седмица, преди да ти дойде.

 

Преди цикъл жените задържат вода в организма заради хормоните естроген и прогестерон и се чувстват адски подути. За да не се чувстваш като хипопотамче, намали консумацията на сол и натрий поне седмица, преди да ти дойде. Натрият се крие на места, където не предполагаш – супата, месото в сандвича ти, ястията, приготвени в микровълнова печка и т.н. Затова избягвай консумацията на такива поне седмица преди цикъла. Повечето жени правят грешката и намаляват консумацията на вода, но всъщност колкото повече приемаш, толкова повече вода отделяш и съответно се чувстваш по-лека. Също така е препоръчително да спортуваш редовно, за да се потиш и да се отървеш от излишната вода в организма ти или поне от част от нея.

 

Болките също са доста досадни придружители на цикъла. За съжаление, доста жени страдат от болезнена менструация, която се изразява в тъпи и пулсиращи болки в долната част на корема. Виновникът за болката са хормоноподобни субстанции, които причиняват контракции на матката по време на цикъл, за да осигурят изхвърлянето на менструална кръв и тъкани от организма.

 

Всички жени произвеждат простагландини, просто някои жени продуцират повече или са по-чувствителни към тяхното влияние. Ако лекарствата не ти помагат да се справиш с болката, задължително трябва да посетиш гинеколога си.

 

Много е досадно цикълът ти да дойде тогава, когато ти е най-малко до него. Хубавото е, че може да контролираш неговата поява. За тази цел трябва да посетиш гинеколога си и да поискаш да ти предпише подходящи хапчета. Имай предвид, че може да изместваш цикъла си 1-2 пъти годишно и то само, ако наистина имаш повод да го правиш, в противен случай рискуваш да объркаш хормоните в организма си и да си създадеш сериозни проблеми.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия