Как менструалният цикъл влияе върху секса?

2013-04-01 12:45:00
Как менструалният цикъл влияе върху секса?
Снимка: Dreamstime

Всяка здрава жена има редовен менструален цикъл. Това е физиологичен процес, който се повтаря средно през 28 дни и заема периода между две месечни менструации. Този период се изчисляла, като се започне от първия ден на последния менструален цикъл, до първия ден на следващия.

 

Всеки менструален цикъл се състои от три фази - десквамативна /менструация/, пролиферативна и секреторна.

 

През този период се наблюдава разлика в настроението и физическото състояние на жената. Причината за това са променящите се хормони. Понякога представителките имат огромно желание за креватни подвизи, а друг път не искат и да чуят за секс. И отново причината са хормоните.

 

 

Ако сте добре запознати с етапите на менструалния цикъл, то ще знаете кога имате желание за секс и кога предпочитате прегръдките и целувките с любимия.

 

1-5 ден

В първите пет дни от менструалния цикъл нивото на хормоните е ниско и това оказва влияние на тялото и психиката. При жените липсва естроген и това води до лошо настроение и външен вид – косата и кожата изглеждат изтощени. При голяма част от представителките на нежния пол коремните болки са силни и те нямат никакво желание за секс. А и лекарите препоръчват да се избягват сексуалните контакти, защото при проникване пенисът действа като „бутало“. Има вероятност менструалната кръв и микроорганизмите да се избутат към матката, маточните тръби и корема, като това може да доведе до инфекции.

 

6-12 ден

Жените вече се чувстват по-добре, косата придобива блясък, кожата става мека и лъскава. Нивото на естрогена се е повишило и мисълта за секс е по-приемлива.

 

13-15 ден

По време на този етап нивото на естрогена се покачва и възприятието за миризми се усилва. През тези няколко дни жените изпитват най-голямо удоволствие от секса.

 

16-28 ден

Постепенно естрогена спада за сметка на прогестерона. През този етап матката се подготвя за бременност, организмът започва да задържа вода, гърдите се уголемяват. В този период голяма част от жените нямат желание за секс.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
umri
преди 11 години

Излиза, че жените по принцип нямат желание за секс


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия