Полезните свойства на различните видове хума

2014-09-26 17:01:00
Полезните свойства на различните видове хума
Снимка: freedigitalphotos.net

Хумата е лечебна глина, позната на човечеството от преди хиляди години. Още нашите баби са изпозлвали хумата като лечебно и разкрасително средство. Преди векове, когато не е имало шампоани, маски за коси, жените са използвали хумата като измивно средство. Тя е подходяща не само за косата, но и за кожата, защото почиства в дълбочина и оставя кожата мека, гладка и нежна. Хумата има различни цветове. А всеки цвят хума има специфични лечебни свойства. Сега ще ви запознаем по-подробно с всеки вид хума.

 

Бяла хума (каолин). Тя е най-фината глина, нейните частици са най-дребни в сравнение с другите видове. Богата е на цинк и магнезий и е позната още от древността като разкрасително средство. Помага при косопад, прави косата здрава, гъста и с блясък, а също е ефективно средство срещу чупливи и белещи се нокти. Бялата хума е известна с дезинфекциращите си качества и заради това влиза в състава на някои бебешки пудри против подсичане.

 

 

Зелена хума. Зелената глина съдържа огромно количество минерали, поради което тя е най-често използвана и има най-много и разнообразни лечебни свойства. Тя е зелена, защото съдържа железен оксид. Зелената хума се използва за маска при мазна кожа и омазняване на косата, тъй като регулира мастната секреция. Има детоксикиращ, подмладяващ и освежаващ ефект върху кожата. Ускорява процеса на зарастване на повърхностни рани, помага при екзема, алергии, обриви, ухапвания от насекоми, артрит. Все пак трябва да внимавате, ако имате някакъв медицински проблем, първо се консултирайте с лекар.

 

Жълта хума. Тя е богата е на желязо и калий и има детоксикиращ ефект, освежава кожата и я насища с кислород. Подходяща е за отпусната и суха кожа, защото има свойството да я опъва. Също така е добре да се прилага на чупливи коси. Жълтата хума има по-едри частици и е подходяща за ексфолиант.

 

Сива хума. Подходяща е за суха и чувствителна кожа, тъй като има овлажняващ и омекотяващ ефект. Възвръща еластичността и свежестта на кожата.

 

Синя хума. Този вид глина подобрява притока на кръв и насища тъканите с кислород. Препоръчва се при кожни проблеми като пърхот, защото успокоява, дезинфекцира и има противовъзпалително действие.

 

Червена хума. Червеникавият цвят на тази хума се дължи на медния оксид, който тя притежава във високо съдържание. Прилага се при анемия и при липса на желязо, за подобряване на кръвообращенеито, за възвръщане на свежестта на сухата кожа, при торбички под очите и за стягане на кръвоносните съдове. Червената хума е особено подходяща за мазна и проблемна кожа (по време на пубертета), както и за суха, уморена и отпусната кожа.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия