Домашни маски за коса

Правилната грижа за косата включва поредица от стъпки, една от които са домашните маски, които ще ви помогнат да съживите гривата си, да я направите по-лъсква и по-мека. Вижте няколко рецепти за грижа

2012-03-16 21:34:00
Домашни маски за коса
Снимка: sxc.hu

Правилната грижа за косата включва поредица от стъпки, една от които са домашните маски, които ще ви помогнат да съживите гривата си, да я направите по-лъсква и по-мека. Вижте няколко рецепти за грижа за косата в домашни условия:

 

 

Рецепта 1

 

Необходими съставки:

2 с.л. масло от розмарин

¼ с.л. масло от лавандула

 

Смесете двете масла и ги съхранявайте в малка бутилчица на тъмно и прохладно място. Нанасете малко количество от сместа на дланите си или върху четката си и разнесете на суха коса. Можете да правите това всеки ден. Тази домашна маска ще придаде на гривата ви невероятен блясък и мекота. Освен това, благодарение на маслото от розмарин, косата ви ще започне да расте по-бързо.

 

 

Рецепта 2

 

Необходими съставки:

¼ ч.ч. мед

¼ ч.ч. зехтин

4 капки масло от розмарин

1 ч.л. ксантанова гума (хранителна добавка, може да се намери по магазините за био продукти)

 

Смесете всички съставки до получаването на хомогенна смес. Налейте я в пластмасова бутилка с плътно затваряща се капачка.

Нанесете малко количество от маската на леко навлажнена коса. Масажирайте нежно скалпа на главата си с връхчетата на пръстите. Увийте косата си с топла кърпа (може да я затоплите леко с помощта на сешоар или като я сложите да постои на парното). Оставете маската да подейства 30 минути. Измийте косата с шампоан и хладка вода.

Тази маска ще съживи косата ви, ще я направи по-лъскава и мека. Изключително подходяща е както за зимния, така и за летния сезон, през които твърде студените и съответно твърде горещите температурите оказват негативно влияние върху косата ви.

 

 

Рецепта 3

 

Необходими съставки:

1 яйце

2-3 с.л. зехтин

¼ обелена и пасирана краставица

 

Разбийте яйцето и добавете останалите съставки. Разбъркайте добре. Разпределете сместа равномерно по косата и оставете да действа 10-15 минути, след което изплакнете косата обилно. Можете да прилагате тази маска 1-2 пъти месечно. Тя помага на косата да се възстанови и да неутрализира вредното въздействие на хлора във водата (особено в плувните басейни през лятото).

 

 

Рецепта 4

 

Необходими съставки:

1 пакетче майонеза

½ авокадо

 

Обелете авокадото, отстранете костилката му и го намачкайте с вилица. Прибавете майонезата и разбъркайте до получаването на хомогенна смес. Нанесете маската по продължението на цялата коса. Сложете шапка за баня на главата си и оставете сместа да подейства 20 минути. Изплакнете косата. Тази маска ще подхрани гривата ви и ще й продаде невероятен блясък.

 

 

Рецепта 5

 

Небходими съставки:

2 ч.л. масло от жожоба

1 ч.л. органично соево масло

 

Смесете двете масла и ги затоплете на водна баня. Изчакайте сместа леко да изстине и я нанесете по косата. Увийте главата си с кърпа или сложете шапка за баня. Оставете маската да подейства 15 минути. Измийте косата с шампоан и хладка вода.Тази маска ще направи косата ви по-жизнена и по-лесна за разресване, ще й придаде блясък и мекота.

 

 

Рецепта 6

 

Необходими съставки:

1/4 ч.ч. органично соево масло

4 капки масло от сандалово дърво

4 капки масло от лавандула

4 капки малко от здравец

 

Семесете всички съставки. Загрейте на водна баня. Изчакайте сместа леко да изстине и я нанесете на косата. Увийте с фолио или топла кърпа и оставете да подейства 20 минути. Изплакнете косата с шампоан и хладка вода. Маската е подходяща за силно увредени коси. Тя ще подхрани гривата ви и ще я направи по-здрава и мека.

 

 

Рецепта 7

 

Необходими съставки:

1 ч.ч. топла бира

1 ч.л. масло от жожоба

 

Смесете съставките. Нанесете по косата и масажирайте скалпа с леки масажни движения. Оставете да подейства 10-15 минути. Изплакнете косата, като използвате и шампоан.

 

 

Чувствайте се свободни да давате и вашите предложения за домашни рецепти за здрава коса в коментарите под статията. :)

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия