Чудото джинджифил

2014-09-04 15:58:00
Чудото джинджифил
Снимка: freedigitalphotos.net

Чували ли сте за благотворното влияние на джинджифила? Какво знаете за него? Оказва се, че той често пъти е пренебрегван и се смята за една от поредните подправки. Всъщност трябва да му отдадем нужното значение, защото джинджифилът има много качества. Освен отлична подправка, той може да е и страхотен антиоксидант, имуностимулант и антисептик.

 

Джинджифилът идва от Южна Азия и е познат  бил познат още от преди 7000 години. Старите гърци и римляни са го използвали като подправка и лекарство. С упадъка на Римската империя, търговията с подправки не била толкова интензивна и джинджифилът станал скъпа стока. Така почти изчезнал в европейската кухня. През 13 век отново бил донесен в Европа от Марко Поло. Джинджифилът се среща в някои части на Америка и в Ямайка.

 

Джинджифилът има високо съдържание на калий, манган и минерали. Съдържа смоли, полизахариди, флавоноиди и етерични масла. Той разширява кръвоносните съдове, като предпазва от мозъчни и сърдечни удари. Според азиатската медицина, влияе на някои видове рак. Някои изследвания на американски учени потвърждават, че тази вълшебна подправка убива някои видове ракови клетки.

 

 

Джинджифилът стимулира храносмилането и подобрява перисталтиката на червата. Успокоява лигавицата на стомаха и балансира секрецията на стомашни сокове. Смята се, че коренът влияе положително и при отслабване. Стимулира метаболизма и изгарянето на мазнините. Ако искате да отслабнете, най-добре е да пиете чай от джинджифил, към който добавяте и канела. Джинджифилът е хипотензивен, увеличава притока на кръв към дадено място (локално), стимулира изпотяването, отпуска периферните кръвоносни съдове.

 

 

Джинджифилът е антисептик. Той облекчава мускулните и ставните болки, заради противовъзпалителния си ефект. Чаят от джинджифил ще облекчи дискомфорта в мускулите, дори при мускулна треска. Влияе положително и на мигрената, както и на други видове главоболие.

 

Бори настинките. Скоро ще дойде сезонът на настинките и гриповете. Есента и зимата са периодите от годината, в които най-често се разболяваме. Затова трябва да се грижим за имунната система, за да прекарваме по-леко настинките и гриповете. Джинджифилът е перфектният имуностимулатор. Той помага за по-бързото възстановяване при простуди и грипове. Изчиства дихателните пътища. Може да се пие като чай, може да се правят и инхалации. Друг вариант е също да се настърже и да се добави мед към него.

 

Вълшебното растение успокоява не само кашлицата. Облекчава менструалните болки. Също така се счита за афродизиак, има невероятно благотворно влияние върху целия организъм.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия