Вълшебните свойства на чаеното дърво

2014-09-02 18:01:00
Вълшебните свойства на чаеното дърво
Снимка: freedigitalphotos.net

Чували ли сте за полезните свойства на чаеното дърво? Вероятно почти всяко момиче си е купувало козметика, която има в състава си това ценно масло. Но понякога подценяваме чаеното дърво. То не е просто съставка, описана на етикета на продуктите, които ползваме. Маслото от чаено дърво се получава чрез дестилация на дървото Melaleuca alternifolia, чиято родина е Австралия. Местното население употребява това вълшебно дърво от стотици години.

 

Маслото от чаено дърво е важно за здравето, защото укрепва имунната система. Това масло се използва за борба с инфекции, като то е много ефективно срещу бактерии, гъбички и вируси. Смята се, че помага срещу херпес, хрема и грип.

 

Употребява се при акне, микоза, гъбични инфекции, гъбична инфекция на ноктите на краката, пърхот, млечница, пародонтоза, екзема и псориазис, рани и ожулвания, за омекотяване на мазоли, при сърбеж от ухапвания на насекоми, при сърбеж от варицела, брадавици, краста и др.

 

 

Маслото от чаено дърво е само за външна употреба и не трябва да го приемате вътрешно! Тъй като е силно концентрирано, необходими са само няколко капки! Провежда се тест за чувствителност: поставяте няколко капки масло на гърба на китката и чакате да  видите дали ще възникне реакция. Ако получите раздразнение, мястото изплакнете обилно с вода и използвайте с разреждане третирането. Съхранява се в хладно и сухо помещение!

 

Маслото от чаено дърво притежава силни бактерицидни и антибактериални свойства, които могат да заменят агресивните съставки на козметиката срещу акне и себорея, както и на почистващите препарати. Маслото може да се употребява в маски за кожа и коса, както в домашни смеси за почистване на повърхностите. То е еко алтернатива на силните химически съставки. Уверете се, че закупеното масло е в тъмна бутилка, която го пази от пряка слънчева светлина.

 

Смесете маслото с шампоан или в маска за коса, за да премахнете пърхота и да облекчите сухата кожа на главата. Вероятно няма да е достатъчна еднократна процедура, но ако сте упорити, можете да се справите с проблема без химия.

 

Можете да изплаквате устната си кухина с разтвор на няколко капки от маслото в топла вода, за да премахнете лошия дъх, но в никакъв случай не трябва да поглъщате сместа. Не давайте на деца да се жабурят със сместа.

 

Носете шишенцето с масло от чаено дърво в себе си, когато отивате на пикник, за да третирате с него ухапвания от насекоми и мехурите по краката си от дългото ходене и от неудобните обувки.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия