Постоянно студени крайници - има ли решение?

2014-09-02 15:34:00
Постоянно студени крайници - има ли решение?
Снимка: thinkstockphotos.com

Доста хора имат проблеми със студените крайници, особено представителките на нежния пол. Определено не е никак приятно ръцете и краката ти да са вечно студени, без значение дали навън е топло или студено.

 

Краката, ръцете, носът и ушите имат по-големи нужди от кръвоснабдяване в сравнение с другите части на тялото. Затова и те са първите, които стават студени при рязка смяна на температурата.

 

Каква е причината някои хора да имат постоянно студени крайници?

 

Напълно възможно е да ти липсват някои минерални вещества или да имаш спазми на кръвоносните съдове. При някои млади момичета ръцете изведнъж побеляват и след това посиняват. Това се получава при спазъм на кръвоснабдяващите ги съдове и е възможно да става въпрос за синдром на Рейно.

 

 

Ако ръцете ти постоянно са студени, може да става въпрос за атеросклероза на съдовете на крайниците, която се среща основно при по-възрастните хора, които имат влошено кръвоснабдяване.

 

Пушачите също имат проблеми със студените крайници. При някои от тях се среща болестта на Бюргер, която представлява нарушено кръвоснабдяване на краката поради засягане на кръвоносните съдове. Ако си засегнат от тази болест, трябва веднага да откажеш цигарите, в противен случай рискуваш да се стигне до ампутация на краката.

 

Хората, на които постоянно им е студено, може да имат понижена функция на щитовидната жлеза.

 

Мъжете и жените, които имат проблеми във вегетативната нервна система, често се оплакват от постоянно студени крайници. При тях интересното е, че въпреки студенината, се наблюдава и по-силно изпотяване.

 

Дефицитът на желязо също може да доведе до студени крайници. Ако имаш съмнение, че желязото ти е под нормата, направи си кръвни изследвания и при нужда се консултирай с хематолог.

 

Недостигът на магнезий също може да доведе до студени ръце и крака.

 

Възможно е ръцете и краката ти да са постоянно студени заради лошо оросяване на крайниците, което води до недостиг на кислород и хранителни вещества.

 

Какви са симптомите?

 

Ако навън времето е топло, но въпреки това ръцете и краката ти са студени, определено нещо не е наред. Възможно е да имаш проблеми с кръвообращението или нервната система или пък недостиг на важни витамини и минерали. Крайниците ти са постоянно студени, появяват се петна, променя се цвета на кожата и човек има усещането за изтръпване и иглички.

 

Има ли лечение?

 

Наличието на постоянно студени ръце и крака определено е изключително неприятно състояние, което обаче не е заболяване, а по-скоро показва, че човек има проблеми със здравето. Трябва да потърсиш причината за студените ти крайници и да започнеш подходящо лечение.

 

 

Ако причината е липса на важни витамини и минерали, трябва да промениш хранителния си режим и да наблегнеш на консумацията на някои храни и напитки. Ако установиш, че ти липсва желязо, трябва да хапваш повече месо, зърнени храни, бобови растения, спанак, коприва, яйца и др. При липса на калций трябва да наблегнеш на консумацията на млечни продукти и някои зеленолистни зеленчуци. При липса на магнезий хапвай по-често банани, спанак, зърнени храни, тиквени семки и орехи.

 

Когато навън е студено, задължително носи дебели ръкавици, чорапи и шапка. Трябва да се обличаш добре и да внимаваш тялото ти да е топло. Не подценявай дрехите и обувките, които носиш, защото те са тези, които те пазят от измръзване. След като се прибереш у дома, задължително си вземи горещ душ или вана, за да се стоплиш максимално бързо.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия