Подобри обонянието си

2014-09-01 15:34:00
Подобри обонянието си
Снимка: thinkstockphotos.com

Хората нямат толкова добре развито обоняние като животните, но това не означава, че трябва да го пренебрегват. Хубаво е да можеш да усещаш максимално добре това, което миришеш - било то вкусна храна, парфюм, цвете или нещо друго. Колкото повече човек използва сетивата си, толкова повече ще получи от околната среда. Подобри обонянието си, за да започнеш да гледа на света по друг, по-ароматен начин.

 

Забележи как някои миризми те карат да се чувстваш. Доказано е, че някои храни и напитки могат да те направят агресивен, а други да те успокоят, когато си изнервен. Ментата и канелата подобряват концентрацията, лимонът и кафето насърчават мисленето и също водят до повишаване на концентрацията, а мирисът на тестени храни води до увеличаване на агресията.

 

 

Хубаво е да избягваш храни, които причиняват излишно производство на слуз в носа. Става въпрос за прясно мляко, сирене, кисело мляко и сладолед. Сигурно си забелязал, че когато си настинал, усещаш по-малко миризмите около теб? Ако искаш това да не е така, просто избягвай мириса на горепосочените храни и напитки. Пушенето също може да намали обонянието ти. Същото се отнася и за алкохола, колкото повече алкохол имаш в кръвта, толкова по-малко усещаш с носа си.

 

За да подобриш обонянието си, трябва да приемаш допълнително количество цинк и витамин В12. Нарушеното обоняние често се свързва с техния недостиг, като той се забелязва основно при вегетарианците. Затова е препоръчително да наблегнеш на консумацията на стриди, леща, орехи и слънчогледови семки, както и да приемаш ежедневни добавки, съдържащи най-малко 7 грама цинк.

 

Доказано е, че човек има значително по-остро обоняние след тренировка. Така че, ако искаш да си купиш нов парфюм, направи го, след като си се поизпотил в залата или на стадиона.

 

Хубаво е у дома въздухът да е достатъчно влажен. За да постигнеш този ефект, може и да ти се наложи да използваш овлажнител. Повишената влага във въздуха води до повишаване на влагата в носа, което значително подобрява обонянието.

 

Ако искаш да усещаш добре приятните миризми, трябва да избягваш неприятните. Продължителното излагане на лоши миризми води до понижаване на обонянието.

 

Когато искаш да усетиш максимално добре една миризма, трябва да правиш кратки и плитки вдишвания, а не едно дълго. Не си ли забелязал, че животните именно така душат около себе си? По този начин усещаш максимално добре миризмата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия