Вълшебните свойства на пчелното млечице

2014-08-30 14:02:00
Вълшебните свойства на пчелното млечице
Снимка: thinkstockphotos.com

Млечицето храни цялата дървена къщичка на пчеличките. Кошер без него е невъзможен, тъй като така растат и работничките, и търтеите. А царицата майка си хапва постоянно.

 

Пчелното млечице се произвежда от млади пчелички, наречени кърмачки. Те обаче отделят различни секрети за обикновените работнички и за царицата. Царското се нарича още маточно или майчино и е много по-богато на полезни вещества. Тази храна помага на майката да снася до две хиляди яйца дневно. А и живее 5-6 години, докато обикновените пчели - само два месеца.

 

Прясното пчелно млечице е гъсто като сметана, със специфична миризма и кисел вкус. Съдържа около 66% вода, 13% протеини, 15% въглехидрати, 5% мазнини и 1% минерали.

 

В него могат да се открият всички незаменими аминокиселини, затова е неизменна част от менюто на вегетарианци, вегани, суровоядци. Почти цялата азбука на витамините може да се намери в пчелния продукт – A, B1, В2, В5, В6. B9, В12, С, D, Е, Н, PP. Доставя на организма ни минерали и микроелементи - калций, мед, желязо, фосфор, калий, силиций, сяра, магнезий, манган, цинк, кобалт и други.

 

 

Богато е на гамаглобулин, който стимулира имунната система и помага да се справим с инфекции и вируси. Ацетилхолинът пък е необходим за предаване на нервни съобщения от клетка на клетка.

 

Пчелното млечице обаче съдържа и все още неизвестна за науката субстанция. Знае се само, че отлага стареенето. Затова и пчелният продукт се слави като еликсир, който удължава младостта, увеличава енергията, гони лошите мисли. Подпомага имунната система, обмяната на веществата, функциите на жлезите с вътрешна секреция, кръвообразуването. Има антибиотични и противовирусни свойства. Подобрява апетита и паметта, намалява холестерола, регулира кръвното. Помага при кожни заболявания, артрит, главоболие. А също и извежда токсините от организма. Но не се препоръчва при алергия към полени, цветен прашец, пчелни продукти.

 

В миналото пчелното млечице се използвало в китайската медицина, за да се увеличи продължителността на живота, да се забави преждевременното стареене на клетките, както и за стимулиране на сексуалната активност.

 

В козметиката се добавя в продукти за коса и кожа. Съдържа колаген, който е антистареещ агент и поддържа кожата гладка и здрава. От векове пчелното млечице се използва за омекотявано и регенериране на кожата премахване на бръчки, лечение на екземи и дерматит.

 

Пчелното млечице подхранва сухата и изтощена коса, подобрява растежа ѝ и обновява скалпа. Твърди се, че може и да предотвратява появата на белите коси.

 

Пчелното млечице може да се намери както самостоятелно, така и в комбинация с други ценни добавки като жен-шен и гинко билоба например. Среща се и в различни мултивитаминни формули, както и при комбинирани пчелни проекти.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия