Плодовете и зеленчуците, които могат да ни навлекат кариес

2014-08-15 17:28:00
Плодовете и зеленчуците, които могат да ни навлекат кариес
Снимка: ar2.in

Всеки един нас се стреми да се храни здравословно и да води добър начин за живот, за да бъде здрав, красив и в добра физическа форма. Мнозина от нас сляпо вярват на наученото като малко и приемат всичко за чиста монета. Такъв е случаят и с плодовете и зеленчуците, тъй като около 80% от хората са абсолютно сигурни, че те са напълно здравословни и могат единствено да ни помогнат.

 

 

Е последните проучвания на учени доказаха, че това далеч не е така. Според не малко изследвания, се оказва, че не всички плодове и зеленчуци са на 100% процента полезни. Да, факт е, че те съдържат много витамини и други полезни съставки, които помагат за определени неща в организма ни, но това не е достатъчно, за да ги признаем за напълно здравословни. Всъщност някой представители на плодовете и зеленчуците са доста опасни за зъбите ни.

 

Оказва се, че всички те оказват доста голямо влияние върху зъбите ни, поради което учените са ги обособили най-общо на две групи. Квалифицирането е въз основа на количествено измерване на вредата, която оказват и според този признак учените ги разделят на такива, които са отговорни за появата на кариес и такива, които не защитават зъбите ни, но за сметка на това нанасят по-малка щета.

 

Към първата група попадат доста голям спектър от плодове, за които специалистите споделят, че в последните няколко години, съставките им са се изменили и ако до преди 10 години ябълките са съдържали 10-11% захар, то днес съдържат до 15%. Освен ябълките към тази група спадат и бананите, фурмите, ананасът, гроздето и смокините, тъй като съдържат голямо количество въглехидрати. Нарът, цитрусовите плодове, касисът и боровинките съдържат и голямо количество органични киселини и затова те са включени към тази рискова първа група.

 

Към втората категория, която е за продукти, които не са толкова вредни за зъбите ни, но в същото време не ги предпазват от вреди спадат предимно зеленчуци. Най-популярните представители са краставици, зеле, тиквички, тиква, патладжан, репички, моркови.

 

Специалистите, направили изследването, припомнят, че с него далеч не целят да ви откажат от консумацията на плодове и зеленчуци, а единствено искат да ви информират, че има и отрицателно влияние от постоянната им употреба. Друго, което споделят те е:

 

"Не си мийте зъбите веднага след употребата на сок, плодове или зеленчуци. Горният слой на емайла леко омеква поради съдържащите се в растителната храна органични киселини и абразивните съставки на пастата за зъби може да навредят."

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия