Нов вид терапия — риботерапия

2014-08-14 19:30:00
Нов вид терапия — риботерапия
Снимка: freeimages.com

Безспорен факт е, че човек се чувствай най-добре, когато е в хармония с природата. Доказателство за това са множеството моменти на истинска радост и пълен релакс, които всеки един от нас е изпитвал, когато е бил сред природата. Независимо дали става дума за море или планина, то резултата винаги е един и същ, а именно подобряване на здравето, зареждане с нови сили и пълен релакс.

 

 

Поради тази причина учени от Куба създадоха нов вид лечение, наречено риботерапия, което всъщност залага именно на този принцип за близост с природата. Научното наименование на лечението е ихтиотерапия. Според специалистите от Куба тя е изключително ползотворна за хора страдащи от диабет, хипертония или депресивни състояния. Изследванията им са показали, че терапията е изключително ефективна за хора, живеещи в старчески домове, но това далеч не означава, че е насочена само към тях.

 

Същността на терапията се изразява в съчетание на цвета и движението на различни видове риби — това могат да бъдат гупи, златни рибки и др., заедно със звука на вълните. Всичко това въздейства изключително благоприятно на човешкия организъм, възстановява го и подобрява качеството на живот.

 

Екип от психолози, социолози и геронтолози са установили, че след превеждането на сеансите с риботерапия, болните вече нямат необходимост от активно приемане на психофармакологични препарати. Кръвното налягане и нивата на глюкоза в кръвта също значително са намалели.

 

Терапията все още се усъвършенства, поради тази причина все още се практикува единствено в родината й — Куба. Радостната новина е, че доста лекари от различни краища на света са информирани за нея и проявяват интерес, което означава, че съвсем скоро ще се пови и на ред други места. Дали ще я видим в България, предстой да разберем.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия