Канелата дарява красота и здраве [част втора]

2014-07-15 19:30:00
Канелата дарява красота и здраве [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Канелата дарява здраве, хубост и сила. Векове наред е била добре пазена тайна на Изтока, но португалските търговци я пренесли в Европа. Търгувана е като стока за избрани личности, по-ценна и от златото.

 

Етеричното масло от канела се използва за масажи, които затоплят и отпускат тялото. А мирисът на канелата в ароматерапията тонизира и повишава концентрацията. В гланцовете за устни често се слага канела не само за аромат, но и за по-съблазнителен вид. Тънкост е навлажнените устни леко да се масажират с канела, за да изглеждат по-големи и плътни.

 

Антибактериалното действие на маслото от канела се използва за унищожаване на бактериите в устата и се добавя в дъвки, води за уста и пасти за зъби. Канелата помага и на косата. Маска се приготвя от затоплен зехтин, супена лъжица мед и чаена канела. Получената смес се втрива добре в скалпа, ексфолира и подхранва корените. Косата блести, ако зехтинът се замени с яйчен жълтък.

 

Канелата ускорява растежа на косата. Необходими са по две супени лъжици кисело мляко и зехтин, по чаена лъжичка мед и канела плюс едно яйце. Маските с мед и канела обаче изсветляват косите.

 

 

Ароматната подправка може да се намери във формата на пръчици или на прах. Основните видове са оригиналната цейлонска и  касия - китайската канела. В България трудно се намира качествена, цейлонска канела, която обикновено се нарича и истинска. Ароматът на цеилонската е пo-рафиниран и силен, а и кумаринът е много по-малко.

 

Точно заради вредния кумарин, който във високи дози е опасен за здравето, с китайската канела не бива да се прекалява. Подправката се продава и като хранителна добавка под формата на капсули и таблетки, но трябва да се спазва дозировката на опаковката. Канелата лекува, вталява и разкрасява, а ароматът й повдига настроението и гони мрачни мисли.

 

Ако искате да освежите стаята си и да има винаги аромат на канела около вас, може да си сложите свещ с мирис на канела, който ще създаде много уют. Ароматните свещи могат да са много приятно допълнение към романтична нощ, дори действат възбуждащо. Ако не искате да си купувате такава свещ, може да вземете една обикновена неароматизирана, по-дебела и ниска свещ. Купете си канела на пръчици и ги наредете около самата свещ. Завържете ги с красива панделка или някакво ластиче. Така с много малко пари, ще имате красива ароматна свещ.

 

Разбира се, не можем да не споменем, че канелата е прекрасна подправка за всякакви сладкиши, особено за тестените. Трудно може да си представим домашен кекс без канела, може да се сложи и на различни кремове, торти и пудинги. Канелата може да се употребява като разкрасително средство, така и като подправка, затова не бива да подценяваме нейните свойства.

 

Първата част от статията четете тук:

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия