Защо постоянно ти се хапва нещо?

2014-08-05 15:18:00
Защо постоянно ти се хапва нещо?
Снимка: thinkstockphotos.com

Някои хора са гладни. Постоянно. Случвало ти се е да обядваш и малко по-късно да си толкова гладен, сякаш не си ял с дни? Как е възможно това и защо се получава? Причините са няколко:

 

Не закусваш – въпреки че знаеш, че закуската е най-важното хранене за деня, ти редовно го пропускаш, защото бързаш да излезеш или не си гладен, когато станеш. Колкото и да ти е трудно, трябва да закусваш всеки ден, за да може сутрин да стабилизираш кръвната си захар и да не си постоянно гладен през останалата част от деня. Препоръчително е в закуската ти да присъстват храни, богати на протеини и да избягваш тестените и сладки храни.

 

 

Приемаш празни калории – за да работи организмът ти добре, трябва да се храниш здравословно и балансирано. Хората, които редовно консумират храни, богати на празни калории, се чувстват гладни постоянно. Затова вместо да залъгваш глада си с нездравословни храни и напитки, наблегни на полезните неща като плодовете и зеленчуците.

 

Организмът ти е дехидратиран – когато усетиш глад, първо изпий чаша вода. Често си мислиш, че си гладен, а всъщност тялото ти е дехидратирано и има нужда от течности. Бъркаш жаждата с глад, защото симптомите са почти едни и същи – уморено ти е, нямаш достатъчно енергия, чувстваш се изнервен. Затова първо изпий 1-2 чаши вода, изчакай 20-30 минути и ако все още чувстваш глад, хапни нещо.

 

Не се наспиваш – за да нямаш проблеми със здравето и да изглеждаш добре, трябва да спиш по 7-8 часа. Колкото по-малко спиш, толкова по-лесно ще се уморяваш, защото тялото ти няма достатъчно енергия. А най-бързият и лесен начин да си я набавиш е чрез яденето, затова и постоянно ти се хапва нещо. Всеки път, когато усетиш извънреден глад, се замисли дали си спал достатъчно последните дни и ако не си, наваксай в следващите няколко.

 

Не приемаш достатъчно мазнини и протеини – както вече споменахме, за да нямаш проблеми със здравето, трябва да се храниш балансирано и да доставяш на организма си нужните му витамини, минерали и хранителни вещества. Постарай се в менюто ти да присъстват повече протеини и здравословни мазнини. Те ще те заситят за няколко часа и ще притъпят апетита ти, защото на организма ти ще му е нужно известно време, за да ги преработи и усвои.

 

Скучно ти е – доста хора похапват вредни и висококалорични храни от скука. Когато усетиш, че това се случва и при теб, потърси си някакво интересно занимание – отиди да спортуваш, чети книжка, излез с приятели, играй си с домашния любимец и т.н. Трябва да измислиш нещо интересно, което да откъсне вниманието ти от вкусните храни, които те привличат.

 

Седиш прекалено много пред телевизора – наскоро направено проучване показва, че хората, които гледат често телевизия, са по-застрашени от затлъстяване от тези, които предпочитат да прекарват по друг начин свободното си време. Причината е, че когато човек гледа телевизия, той е склонен да приеме по-голямо количество храна, отколкото когато се храни на спокойствие. Затова се опитай да не съчетаваш хапването с гледането на любимия сериал.

 

 

Пиеш много алкохол – прекомерната употреба на алкохол води до увеличаване нивата на грелина, който кара хората да чувстват глад. Поради тази причина на човек му се хапва повече, след като е употребил алкохол.

 

Причината е друга – възможно е нито една от гореизброените причини да не повишава апетита ти. Ако смяташ, че постоянният глад се дължи на нещо друго, обърни се към специалист. Първо трябва да разбереш причината за повишения апетит и след това ще може да разрешиш проблема си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия