Емоционален глад — как да го познаем и спрем

2014-07-31 18:00:00
Емоционален глад — как да го познаем и спрем
Снимка: freeimages.com

Всеки един от нас има поне един случай, в който осъзнава, че се храни, без да има физическата нужда от това. По-скоро се нуждае от някакъв вид удоволствие и най-лесният начин, чрез който може да си го набави всъщност е храненето. Този вид глад е по-известен като емоционален глад, тъй като първоизточникът му са нашата емоции, които до толкова ни поглъщат, че дори успяват да ни макар да се храним, без да имаме нужда от това.

 

 

Как да го познаем?

 

Да осъзнаеш, че си жертва на емоционален глад още преди, той да те е надвил е изключително трудно, тъй като емоциите са наистина силни и успяват да притъпят дори рационалното мислене. Въпреки всичко обаче има няколко начина, по който можеш да познаеш, дали изпитваш емоционален или физически глад.

 

1. Чудиш се дълго какво да хапнеш?

 

Ако пред теб стои дилема относно това какво да хапнем и не можеш да я решиш за повече от няколко минути, то най-вероятно няма физическата потребност и нужда от храна, но изпитваш силен емоционален глад, който трябва да задоволиш с нещо наистина специално, за да можеш да се поглезиш и възнаградиш или пък утешиш.

 

2. Бърза нужда от нещо сладко или мазно


Да, това са храните, който най-често искаме да похапнем, когато сме емоционално гладни. Те наистина са изключително вкусни и поради простата причина, че не са особено полезни и не си позволяваме да ги включваме в менюто си често, се превръщат в своеобразна награда, от която емоциите ни имат нужда.

 

Как да се справим с него?

 

Още преди първата хапка, си дайте време да разберете дали наистина сте гладни или хапвате, подтикнати от своите емоции. Ако случаят е вторият, потърсете алтернативни начини за справяне с настроенията си. Може да се наградите с четене, танцуване, гледане на филм, релаксиране във ваната или под душа, излизане с приятели, разходка с домашния любимец, игра с децата и какво ли още не. Целта е да разсеете вниманието си от чувството за глад, за да установите впоследствие дали той е истински или емоционален.

 

Физическата активност, социалните контакти, наличието на хоби, здравословното хранене, добрият сън и като цяло воденето на здравословен начин на живот също са неща, които не позволяват да ви обземе емоционалния глад, така че се постарайте те да присъства в начина ви на живот, за да бъдете винаги предпазени от излишните килограми и здравословните проблеми, свързани с тях.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Kitty Bloom
преди 9 години

Нали все е глад... Яжте докато имате зъби и следвайте авторската ми философия: "Всички ядат, за да живеят, Аз живея, за да ям!" ^_^


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия